Ρεπορτάζ : Πάνος Ρασσιάς - Νίκος Τριαντάφυλλος

Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία για το θέμα της δόσης των 8,1 δισ. σημειώνουν ότι και τμηματικά να γίνει η εκταμίευση, δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τη χρηματοδότηση της χώρας, καθώς το ίδιο συνέβη και με την δόση «μαμούθ» των 110 δισ. ευρώ, οπότε και δεν προέκυψε ούτε τότε κανένα ζήτημα. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει η ημερομηνία αξιολόγησης για τον Σεπτέμβριο, ενώ για την υφιστάμενη διαπραγμάτευση θα πρέπει τα βασικά σημεία της συμφωνίας να κλείσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου οι εκπρόσωποι της τρόικας να ετοιμάσουν το report τους και η κομισιόν την εισήγησή της προς το Eurogroup.

Για το λόγο αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας συναντάται αυτή την ώρα εκ νέου με την τρόικα, η οποία χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ενδεικτική της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων ήταν και η συνάντηση μιας ώρας που πραγματοποιήθηκε στο ενδιάμεσο μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τη Δευτέρα στο Eurogroup αναμένεται να υπάρξει «πολιτική συμφωνία», φράση που υποδηλώνει σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ότι τα 27 μέλη του Συμβουλίου, συμφωνούν με την έκθεση της τρόικας, ότι υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα και επομένως εγκρίνουν και τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Με πρώτο θέμα στη λίστα το Δημόσιο, η τρόικα μιλά πλέον μόνο με «ονοματεπώνυμα». Για την κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αν και αναμένεται αν δοθεί παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος μέχρι το Σεπτέμβριο, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν μετ’ επιτάσεως ζητήσει μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχουν στα χέρια τους τα ονόματα των εργαζομένων και τις θέσεις που καταργούνται.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται η συμπίεση του χρόνου που οι υπάλληλοι θα μένουν στο καθεστώς αυτό, από τον ένα χρόνο, στους έξι ή στους εννέα μήνες, ενώ και οι μετατάξεις θα λογίζονται ως ένταξη στην κινητικότητα. Η οδηγία του πρωθυπουργού προς όλα τα υπουργεία πάντως, είναι να παραδώσουν τους καταλόγους αυτούς μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Κυρίαρχη αίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι παρά τις εκκρεμότητες, είναι εφικτό να ολοκληρωθούν θετικά οι διαπραγματεύσεις έως αύριο, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης ώστε να εισηγηθεί σχετικά στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτό, ωστόσο,σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί την εφάπαξ καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται εκείνο της τμηματικής καταβολής. Αυτό είναι το καλό σενάριο, διότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις όποιες χρηματοδοτικές της ανάγκες με έκδοση έντοκων γραμματίων, καθώς από τις Βρυξέλλες έχει ήδη διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι περίπτωση έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι αποκλείεται.

Σε αυτή την περίπτωση, η τωρινή αξιολόγηση θα συγχωνευτεί με την επόμενη, εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, ενώ το ΔΝΤ προεξοφλείται ότι θα απαιτήσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Τι σημαίνουν όλα τα  παραπάνω;  Ότι σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα είναι μπροστά…