Καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η 17μελής ένωση αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν», είπε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση της κρίσης χρέους είναι μια μακρά διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα και μέτρα.

Η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης, ίσως τις υποχρεώσουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη. «Όχι, δεν το βλέπω αυτό. Όλοι χρειαζόμαστε μια κοινή Ευρώπη», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι αποφάσεις της για την Ευρώπη δεν επηρεάζονται από τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο. «Δεν θα είχα πάρει ούτε μια διαφορετική απόφαση για την Ευρώπη, εάν οι εκλογές διεξάγονταν ένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα», υποστήριξε.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε, εξάλλου, της απόφασης της Ε.Ε. να δώσει περισσότερο χρόνο σε χώρες της Ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, για να μειώσουν τα ελλείμματά τους και τα χρέη τους, καθώς το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, είχε θέσει σε κίνδυνο το ευρώ.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι για να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε στέρεη βάση, οι χρεωμένες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προωθήσουν μια νέα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. «Κάθε χώρα στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πώς βλέπει ότι θα μπορέσει να αποκτήσει χρήματα στο μέλλον και πώς σκοπεύει να ενθαρρύνει την ευημερία», ανέφερε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ελπίδα να παραμείνει καγκελάριος κατά την προσεχή νομοθετική περίοδο. «Μού αρέσει να είμαι καγκελάριος και θέλω πράγματι να παραμείνω στη θέση αυτή για όλη την προσεχή νομοθετική περίοδο, γιατί βλέπω πολλές προκλήσεις μπροστά μας», τόνισε.

Συζητήσεις με ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Η Μέρκελ αποκάλυψε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η ίδια συμφώνησαν να συναντηθούν τις προσεχείς εβδομάδες στην Ουάσινγκτον υπουργοί των δυο χωρών, για να συζητήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γραφείων της Ε.Ε. και των πρεσβειών ευρωπαίων συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

«Πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις το συντομότερο από τη στιγμή που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Και ό,τι μπορεί να δημοσιοποιηθεί θα το δημοσιοποιήσουμε», τόνισε.