Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και αναβαθμίζουν με ορθολογισμό τις νέες απειλές που δημιουργούνται με την εύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Καταστρώνουν σχέδια και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές απειλές, χωρίς να αιφνιδιαστούν αν υπάρξει κάποια «περίεργη» κλιμάκωση.

Το θέμα είναι μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη των Ιμίων, στα οποία πρωταγωνιστές τότε ήταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν ήξεραν τι σήμαινε ούτε «κανόνες εμπλοκής».

Έτσι σημαντικές καινοτομίες περιελάμβανε η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «Αλέξανδρος» που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και τα αποκαλούμενα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ», και την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της χώρας και κατ’ επέκταση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων.

Στα επεισόδια αυτά ενεργοποιήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιουδήποτε τύπου ενέργειες, εν δυνάμει απειλές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση η οποία αν δεν τεθεί σε έλεγχο, με βάση τα εθνικά συμφέροντα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύρραξη.

Όμως τα «ενεργειακά επεισόδια» δεν ήταν η μοναδική καινοτομία της ΤΑΑΣ «Αλέξανδρος».

Εξίσου σημαντική (τουλάχιστον) και απείρως πιο ουσιαστική καινοτομία ήταν η υιοθέτηση ενός νέου επιχειρησιακού προτύπου  το οποίο αντιπροσωπεύει ότι πιο σύγχρονο στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων παγκοσμίως αλλά ταυτόχρονα είναι όμως προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες και μεγάλες απαιτήσεις του ελληνικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, το οποίο ας επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, έχει πλέον επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο αυτό επιχειρησιακό πρότυπο «γεννήθηκε» και «ανδρώθηκε» στο περιβόητο NATO Deployable Corps – Greece (NDC-GR), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Αθόρυβα, συστηματικά και μάλιστα κατά τη διάρκεια μίας από τις πιο δύσκολες περιόδους που ζει η χώρα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν και υλοποιούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν σημαντικούς πολλαπλασιαστές ισχύος για την εθνική στρατιωτική ισχύ και αποτρεπτική ικανότητα.

Θα επαναλάβουμε εδώ όμως ότι ήδη έχουμε φθάσει στο σημείο που θα πρέπει να σχεδιαστούν ουσιαστικές επενδύσεις στην εθνική άμυνα ώστε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο συνεχώς αυξανόμενο επιχειρησιακό έργο.