Η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας σε περιφερειακό επίπεδο και η ενίσχυση των επαφών των Ορθόδοξων Εκκλησιών των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στη Θεσσσαλονίκη ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Βολοντίμιρ Σκούροφ με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Στις συνομιλίες επισημάνθηκε ότι η Ουκρανία και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κοινά συμφέροντα και ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, του πολιτισμού, καθώς και θρησκευτικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα έθεσε προτάσεις συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ της πρώτης σε μέγεθος και ανάπτυξη Περιφέρειας της Ουκρανίας.

Συζητήθηκε ακόμη η διοργάνωση το Σεπτέμβριο καλλιτεχνικής έκθεσης για την παραδοσιακή ουκρανική τεχνοτροπία "Ζωγραφική Πετρικίβκα" η οποία θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική της Ουκρανίας διεθνώς.

Η έκθεση "Ζωγραφική Πετρικίβκα - Χρώματα της παράδοσης", η οποία παρουσιάστηκε στις 21 Ιουνίου στην Αθήνα από την πρεσβεία της Ουκρανίας περιλαμβάνει 90 αριστουργήματα δημιουργών από την περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ - πίνακες ζωγραφικής, πιάτα, παιχνίδια κ.ά.

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα με την Εθνική Ουκρανική Επιτροπή στην UNESCO και το περιφερειακό συμβούλιο Ντνιπροπετρόβσκ.

Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε ακόμη η διοργάνωση αποστολής Ουκρανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.