current views are: 1

6 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση05:32

Βερολίνο και ΔΝΤ θα τραβήξουν τη διελκυστίνδα του ελληνικού χρέους

Μπορεί η γερμανική πολιτική ηγεσία να αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι» τη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως, υπό τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ, η κρίσιμη απόφαση θα πρέπει να παρθεί.

Δημοσίευση 05:32’
αρθρο-newpost

Μπορεί η γερμανική πολιτική ηγεσία να αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι» τη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως, υπό τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ, η κρίσιμη απόφαση θα πρέπει να παρθεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Μπορεί η γερμανική πολιτική ηγεσία να αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι» τη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως, υπό τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ, η κρίσιμη απόφαση θα πρέπει να παρθεί. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν σύγκρουση των δανειστών μας το φθινόπωρο, εκτός κι αν η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα αλλάξει τα δεδομένα. 

H γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γκίντο Βεστερβέλε αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η καγκελάριος, μιλώντας στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung τόνισε ότι «δεν βλέπει» νέο κούρεμα, αφού θεωρεί «δεδομένη τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, στην ίδια γραμμή απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κάνοντας λόγο για «λάθος ερμηνείες», ενώ στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε διατύπωσε προσεκτικά ότι θέμα περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» αφού «δεν πρέπει να δημιουργούνται ανησυχίες στον κόσμο με τέτοιες συζητήσεις. 

Βλέπουν ψαλίδι μετά τις εκλογές 

Γερμανικά ΜΜΕ και οικονομικά ινστιτούτα, πάντως, δεν δείχνουν να πιστεύουν το ίδιο με την πολιτική ηγεσία της χώρας τους. Το περιοδικό Spiegel έγραψε στην ηλεκτρονική του έκδοση «είναι θέμα χρόνου» ένα νέο κούρεμα στην Ελλάδα παρά τις αντίθετες τοποθετήσεις του Βερολίνου. 

«Για πολλούς ειδικούς ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα -όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι- και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση» ανέφερε το δημοσίευμα. 

Παράλληλα, προ ημερών, ο Κάι Κάρστενσεν, από το οικονομικό Ινστιτούτο IFO του Μονάχου, εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα έρθει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή. «Όσο το ελληνικό χρέος παραμένει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. 

Οι «κόκκινες γραμμές» και τα σενάρια 

Το ζήτημα της περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν αποκλείεται πάντως να φέρει ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις των δανειστών της Ελλάδας. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ταχθεί σφόδρα υπέρ ενός νέου κουρέματος, ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του χρέους. το Ταμείο δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες, πόσο μάλλον, από τη στιγμή που υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό των 4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα για το 2014. 

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δεν θέλει να ακούει για το ενδεχόμενο αυτό ενόψει εκλογών. Μία δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα επιβάρυνε τους γερμανούς φορολογούμενους (θα ήταν ΟSI, δηλαδή μέσω του επίσημου τομέα, του δημόσιου) θα ήταν καταστροφή για το Βερολίνο και τη Μέρκελ, αφού οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι μία τέτοια προοπτική. Παράλληλα σε περίπτωση απομείωσης του χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, καθώς «το γερμανικό δίκαιο περί προϋπολογισμού» δεν θα επέτρεπε μερική άφεση του ελληνικού χρέους όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το οικονομικό πρόγραμμα προς τη χώρα μας. 

Το ΔΝΤ φυσικά δεν έχει να σκεφτεί μόνο την κρίση στην ευρωζώνη, αφού δέχεται έντονες πιέσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες, άρα δεν είναι καθόλου απίθανο να αποσυρθεί από τη στήριξη της Ελλάδας, εάν δει ότι περιθωριοποιείται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. 

Το Ταμείο πιέζει τη Μέρκελ, όμως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εάν η καγκελάριος εξασφαλίσει μία τρίτη συνεχόμενη θητεία τότε ουσιαστικά θα πρέπει είτε να παρθεί η μεγάλη απόφαση του κουρέματος είτε να έρθει σε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου.

Μέχρι τότε φυσικά, τα δεδομένα είναι ρευστά, εκτός και εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρύβει εκπλήξεις στις βαλίτσες του κατά την άφιξή του στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου. Μία νέα ελληνογερμανική επενδυτική τράπεζα (με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), ένα νέο πρόσθετο δάνειο άνω των 10 δισ. και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ίσως μπορούν να διαμορφώσουν διαφορετικά τις προοπτικές. 

Το καλοκαίρι θα φύγει, όμως, αναμένεται «θερμό» φθινόπωρο εντός και εκτός Ελλάδος…

 


σχετικα αρθρα