Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Σε παλαιότερη ανάρτηση  του newpost, τον Ιανουάριο του 2013 και με αφορμή τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Τόμας Λίπτον είχαμε εξηγήσει σε άρθρο με τίτλο «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καίγεται για ένα κούρεμα του χρέους»: «Για όσους απορούν, γιατί ο κ. Τσίπρας καίγεται σε βαθμό εμμονής για ένα νέο κούρεμα του χρέους, η απάντηση είναι προφανής. Γιατί χωρίς αυτό, ούτε και το μίνιμουμ πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν θα βγαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αρχίσει να μιλάει και για πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της τρικομματικής σαν να μην τρέχει κάστανο, θα τον πάρουν με τις λεμονόκουπες. Κάπως λοιπόν θα πρέπει να περιορίσει το λογαριασμό για τους τόκους, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει τις κατώτερες συντάξεις…» 

Με μια διαφορετική φρασεολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το ίδιο θέμα τις τελευταίες τρεις  μέρες. Στην αρχή με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κ. Ν. Βούτση, ο οποίος μας είπε ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και ώσπου αυτοί να υποκύψουν η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τοκοχρεωλύσια. Προχθές από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρακτικά μας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τοκοχρεωλύσια και θα ρίξει αυτά τα λεφτά στην «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» και στις ανάγκες του λαού. Σε αντίθεση με προηγούμενες ομιλίες του ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε να περιγράψει τη λύση, αλλά μίλησε με συγκεκριμένα νούμερα. Αν δεν πληρώσουμε τους τόκους την επόμενη τετραετία, είπε, προκύπτει μια εξοικονόμηση της τάξης των 25 δις ευρώ και συγκεκριμένα, από 7 δις το 2013 και 2014, 6 δις το 2015 και 5 δις το 2016. Με αυτά τα λεφτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση και θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις. 

Αυτή βεβαίως είναι μια άσκηση για δυο. Προϋποθέτει να συμφωνήσουν σε αυτό και οι δανειστές, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το κάνουν. Ωστόσο έχουν μυρίσει εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναπτύξει μια ατζέντα, που θα είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης. Κάπου στο βάθος του μυαλού τους άλλωστε στην Κουμουνδούρου, περιμένουν πως αφού το πρόγραμμα δεν βγαίνει, μπορεί οι ίδιοι οι δανειστές να προτείνουν κάτι ανάλογο, το ότι έχει συζητηθεί το γνωρίζουν. Ως ένα βαθμό λοιπόν, παίζουν επαναστατικά εκ του ασφαλούς. 

Το δεύτερο αβαντάζ μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν η δικομματική καταφέρει να εξαντλήσει το χρόνο ως τη λήξη της προεδρίας, είναι ότι οι εταίροι δεν θα μπορούν να απειλήσουν  με διακοπή της χρηματοδότησης, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει εισπράξει όλες τις δόσεις. Το κύριο πλεονέκτημα μιας τέτοιας εξαγγελίας όμως, ιδιαίτερα εν όψει συνεδρίου, είναι ότι ενώνει όλες τις πτέρυγες. Το θέμα είναι βέβαια τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η ΕΚΤ κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εδώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά απάντηση και γι’ αυτό προτιμά να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Το βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Χωρίς «κούρεμα» ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα