Εξαντλούν κάθε χρονικό περιθώριο τρόικα και κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη ρύθμιση των δημοσιονομικών προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 8,1 δις ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ορίστηκε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα την Κυριακή. Νωρίτερα διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε χαρακτηριστικά «εμείς συμφωνήσαμε. Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών».

Στη συνάντηση παρέμεινε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ώστε να «κλειδώσουν» και οι αποφάσεις για τις συντάξεις των ενστόλων, την μείωση του ΦΠΑ αλλά και την υπαγωγή στον ΟΑΕΕ χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και άλλα ειδικά Ταμεία.

 Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ, κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας- διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε τις «μετατάξεις».

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν να συνυπολογιστούν στον συνολικό αριθμό της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι μετατάξεις 5.000 καθηγητών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι στα σώματα ασφαλείας. Έτσι πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα συμπληρωθεί από την «δεξαμενή» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοί θα επιλεγούν με οριζόντιο τρόπο ως υπεράριθμοι. Αν δεν βρεθούν όμως τελικά θέσεις για αυτούς, θα απολυθούν.

Την ίδια ώρα έγινε αποδεκτή η πρόταση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες.