Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

«Ο στρατός έκανε αυτό που ήθελαν όλοι οι Αιγύπτιοι» ανέφεραν νεαροί εξεγερμένοι μιλώντας στο newpost.gr, για την καθαίρεση του προέδρου Μόρσι από τον στρατό, τονίζοντας ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στον ένα χρόνο από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ

O ισλαμιστής τέως πρόεδρος και η Μουσουλμανική Αδελφότητα που κατέλαβαν την εξουσία στην Αίγυπτο, πριν από έναν χρόνο, έβγαλαν εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους, αφού παρά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές εδώ και δεκαετίες, η καθημερινή ζωή έγινε πολύ χειρότερη. Εκτός από τον θρησκευτικό διαχωρισμό, κομβικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική πλευρά της πολιτικής Μόρσι που μετέτρεψε την καθημερινότητα σε εφιάλτη για εκατομμύρια πολίτες. 

Ο 28χρονος Πίτερ Ζαρίφ, που μένει στο Κάιρο και εργάζεται στο ελληνικό νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας εξήγησε την οργή κατά του τέως προέδρου. «Ο Μουμπάρακ ήταν καλύτερος από τον Μόρσι, αλλά και οι δύο είναι κακοί» τονίζει, προσθέτοντας ότι «οι αιγύπτιοι επαναστάτησαν, διότι η ζωή ήταν ίδια και χειρότερη με τον Μόρσι. Είχαμε περισσότερα προβλήματα με αυτόν τον πρόεδρο. Με τα καύσιμα, με το νερό. Τα οικονομικά προβλήματα οξύνθηκαν, είχαμε αύξηση σε όλες τις τιμές όπως και φαινόμενα μαύρης αγοράς».  Ο ίδιος έκανε λόγο και για θρησκευτικούς διαχωρισμούς σημειώνοντας ότι ο Μόρσι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα χρησιμοποίησαν τη θρησκεία για μικροπολιτικούς σκοπούς. 

Την ίδια άποψη έχει και η Nτόρις Γκάλι, επίσης από το Κάιρο, που εκτός από το ότι ασχολείται επαγγελματικά με το μάρκετινγκ, σπουδάζει ελληνικό πολιτισμό. «Ο Μόρσι ήταν ένας Μουμπάρακ σε ισλαμική έκδοση» τόνισε χαρακτηριστικά η 26χρονη. «Αυτός και το κόμμα του (σ.σ. η Μουσουλμανική Αδελφότητα) πήραν πολλές λανθασμένες αποφάσεις. Για πραάδειγμα μετέφεραν όλα τα προγράμματα σπουδών στα αραβικά. Πώς μπορούμε να σπουδάσουμε ιατρική στα αραβικα;» αναρωτήθηκε. 

Παράλληλα, έκανε μνεία και στην «έκρηξη» των τιμών σε βασικά αγαθά. «Δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα, δημιούργησαν νέα, με την αύξηση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κλπ. Όλα ακρίβυναν τόσο πολύ και οι άνθρωποι υπέφεραν περισσότερο μέρα με την ημέρα» δήλωσε.  

Οι νεαροί Αιγύπτιοι, πάντως, δεν δέχονται τον χαρακτηρισμό «πραξικόπημα» στην καθαίρεση του Μόρσι από τον στρατό, θεωρώντας ότι ήταν «λαϊκή εντολή» και επανάσταση. Αυτό ήταν, μάλιστα γραμμένο και πάνω σε κτίρια κατά τις συγκεντρώσεις κατά του Μόρσι.Ο 34χρονος Ζαχαρίας Τάχα, γραμματέας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου είπε πως «εάν ο στρατός ήθελε την εξουσία δεν θα έβαζε τον πρόεδρο του συνταγματικού στη θέση του προέδρου της χώρας για να ετοιμάσει τις προεδρικές εκλογές, όπως ο Νασέρ το '56. Ο στρατός έκανε αυτό που ήθελαν όλοι οι Αιγύπτιοι, όχι απλά μία ομάδα Αιγυπτίων». Ο ίδιος, που αν και αμιγώς Αιγύπτιος, μιλάει άπταιστα ελληνικά γιατί είναι απόφοιτος του ελληνικού σχολείου, της Αμπετείου Σχολής, πρόσθεσε ότι «απλά είναι ο φύλακας για να γίνουν όλα όσα ζήτησε ο λαός. Αυτή είναι η αλήθεια». 

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Οι αιγύπτιοι εξεγερμένοι είναι ικανοποιημένοι από την πτώση του Μόρσι θεωρώντας ότι η χώρα τους θα είναι πιο «προσεκτική». Η Ντόρις Γκάλι ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον λέγοντας ότι «υποφέρει όπως όλοι οι Αιγύπτιοι», αλλά είναι «χαρούμενη με το αποτέλεσμα αυτό». Ο Πίτερ Ζαρίφ από την πλευρά του ανέφερε ότι «οι Αιγύπτιοι πήραν ένα καλό πολιτικό μάθημα αυτό το χρόνο και γι' αυτό πιστεύω ότι θα διαλέξουν το σωστό πρόσωπο την επόμενη φορά». 

Μπορεί ο Μόρσι να αποτελεί παρελθόν, όπως όλα δείχνουν, από την ηγεσία της ταραγμένης βορειοαφρικανικής χώρας, όμως τα δύσκολα δεν τέλειωσαν για τους Αιγυπτίους, αφού ο κοινωνικός και θρησκευτικός διχασμός παραμένει. Τουλάχιστον έχουν ελπίδα και ξέρουν τι θέλουν, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.