Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος 

 

Με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα»  ανά χείρας αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνν. Στουρνάρας προκειμένου να πάρει η Ελλάδα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ, καθώς και αυτή τη φορά φαίνεται ότι σώθηκε στο παρά πέντε η «παρτίδα».

«Πολύ σημαντική πρόοδος» σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκ νέου σήμερα στην δίωρη συνάντηση που είχαν προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Στη συνέχεια, το απόγευμα στις 5, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

«Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο. Ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση «έκλεισαν» τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ.

«Ανοικτό» παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ΦΠΑ, από εναλλακτικά μέτρα (όπως, π.χ. η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ.)

Η στάση των εκπροσώπων των δανειστών, ωστόσο, επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εξαντλείται η διάθεση για ελαστικότητα έναντι της Αθήνας και ότι ο επόμενος γύρος του Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος και δεν θα αφήνει περιθώρια  αισιοδοξίας στην περίπτωση που δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένα θέμα δεν έκλεινε έως τη στιγμή που η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την πρόταση  για μετάταξη του συνόλου της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, η οποία και έγινε αποδεκτή από την τρόϊκα.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο δημόσιο, η οποία αποτελούσε το βασικό ζητούμενο των τωρινών διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, η μέση οδός βρέθηκε στην πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συνυπολογιστούν οι μετατάξεις στον συνολικό αριθμό του προγράμματος. Βασική δεξαμενή για την υλοποίηση της κινητικότητας αποτελούν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, ενώ ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων θα συμπληρωθεί από την άμεση προώθηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου που αφορά τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, καθώς και από τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών που συναποτελούν τα Αμυντικά Συστήματα.

Πάντως, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τρίμηνη προθεσμία, η τρόικα ζητεί να της γνωστοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ζητάτε συνεχώς παρατάσεις χωρίς να δεσμεύεστε ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί» φέρεται να αντέτειναν οι εκπρόσωποι της τρόϊκας στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δέχθηκαν ωστόσο να αποσύρουν το αίτημά τους για αύξηση του συνολικού αριθμού των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Στον κρίσιμο τομέα της υγείας οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι μηνιαίες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ να μην υπερβαίνουν το ½ των ετησίων πιστώσεών του αναδρομικά από 1.12013 και έως την 31.12.2015, και όπου αυτό θα συμβαίνει, θα περικόπτονται αυτομάτως. Για την αντιμετώπιση του υπάρχοντος ελλείμματος θα ενεργοποιηθεί η διάταξη (claw back) που ισοδυναμεί με αναδρομικό κούρεμα προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει έως το 40%. Παράλληλα συμφωνήθηκαν να προωθηθούν 22 διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών απέσυραν το αίτημά τους για άμεση εφαρμογή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ με το κενό να καλύπτεται από την κατάργηση διαφόρων εξαιρέσεων στις συντάξεις του οργανισμού.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι  ως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί  και από την εφαρμογή του φόρου πολυτελείας από φέτος, αντί για το 2014.

Επίσης, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα γίνεται αναφορά και για την ανάγκη αναδιάρθρωση της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, χωρίς περαιτέρω όμως λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ετοιμάσει το σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το 1 δισ. ευρώ που περικόπτεται από το φετινό στόχο θα μεταφερθεί στο 2014. Στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αναμένεται να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, εντός του 2014 των ΕΛΠΕ, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στελέχη υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ΟΠΑΠ.

Σε ότι αφορά το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι βρίσκεται πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο βέβαια ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι θα υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα.