Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλος

Με την ανάδειξη του 34χρονου πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου –μοναδικού υποψηφίου –στη θέση του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνονται σήμερα οι εσωκομματικές διαδικασίες στο κυβερνών κόμμα, οι οποίες, πάντως, επί του παρόντος, όχι μόνο δεν έχουν λειτουργήσει ως αφετηρία για μια νέα, δυναμική, αλλά αντιθέτως, υπήρξαν η αφορμή για εκδήλωση υπόγειων ρευμάτων έντασης.

Στο εσωτερικό του κόμματος αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η  αναταραχή  που προκλήθηκε από μια σειρά δηλώσεις, όπως εκείνες του κ. Βορίδη για τον ρόλο του Α. Παπανδρέου και του Β. Πολύδωρα για συνεννόηση με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από αιχμηρές παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Γ. Βλάχου που κατήγγειλε ως αντιδημοκρατική την εσωκομματική διαδικασία, ανέτρεψαν, σε αυτή τη φάση, το σχέδιο του πρωθυπουργού κ.  Αντώνη Σαμαρά  να αποτελέσει το Συνέδριο ισχυρό εργαλείο για την περαιτέρω διείσδυση της ΝΔ προς τα δεξιά και τα αριστερά της.

Εκφράζονται, δε, φόβοι, ότι τα φαινόμενα δεν θα υποχωρήσουν και ότι το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να εκφράσουν δημοσίως είτε την προσωπική τους πικρία ( για τη μη συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα ή την απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση ), είτε τη διαφωνία τους με κινήσεις και επιλογές της ηγεσίας. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχνή, παρά τις επιστροφές των κ. Κ. Μαρκόπουλου και Θ. Σολδάτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για κλεφτοπόλεμο στα χαρακώματα, καθώς όπως αναγνωρίζουν, θα είναι δύσκολο για τον κ. Σαμαρά να επιβάλλει την εσωκομματική ηρεμία με δραστικές κινήσεις, όπως πχ οι διαγραφές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα,  στη σημερινή του ομιλία, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει το προσκλητήριο για τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, αλλά και να αποσαφηνίσει για μία ακόμη φορά ότι η ΝΔ δεν προτίθεται ποτέ και για κανέναν λόγο να συνεργαστεί με τους νεοναζιστές του κ. Μιχαλολιάκου. Στον απόηχο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, ο κ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι η χώρα έχει μπει σε σταθερή πορεία και ουδείς δικαιούται να υποδαυλίσει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την έξοδο από τη μέγγενη της ύφεσης.

Κατά τη σημερινή διαδικασία δεν θα στηθούν κάλπες για την εκλογή του νέου Γραμματέα, καθώς δεν υπάρχει αντίπαλη υποψηφιότητα. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ψηφοφορία για τα αιρετά μέλη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. Ως επικρατέστεροι εμφανίζονται οι κ.κ Γ. Κουμουτσάκος, Φ. Ταυρής, Γ. Πλακιωτάκης, Μ. Δασκαλάκης, Γ. Δακής, Μ. Καραόλη, Μ. Αντωνίου και Θ. Μακρή.

TAGS