«Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

 Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο. Ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

 Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν αύριο το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

 Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, συμφωνία με την τρόικα επήλθε στα εξής:

Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

 Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από χθες και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

 Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχώρησαν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

 Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

 Όσον αφορά στη δόση, αυτή αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη διαθεσιμότητα

Μετά την διαφωνία με την Τρόικα στο να δεχθεί την ένταξη στην κινητικότητα των 5.000 εκπαιδευτικών που θα μεταφερθούν από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπορεί τα τελικά κείμενα να μην έχουν, ακόμη, καταρτιστεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στη λίστα των 12.500 διαθέσιμων υπαλλήλων με περίπου 6.500 εργαζομένους.

Αναλυτικά:

  • 4.000 υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας που μεταφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ.
  • 2.500 σχολικοί φύλακες.

Στην αντίπερα όχθη, προστίθενται 3.500 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 2.000 έχουν κριθεί πλεονάζοντες (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής κλπ) και άλλοι 1.500 που έχουν δηλώσει αδυναμία να παράγουν διδακτικό έργο.

Οι υπόλοιποι 2.500 υπάλληλοι που συμπληρώνουν τον αριθμό των 12.500 θα προκύψουν από τη γενική κυβέρνηση και τα υπουργεία με πρώτο να συμμετέχει στη διαδικασία του ίδιο το Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τουλάχιστον 50 - 60 υπαλλήλους.