«Οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας, αν και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα», δήλωσε προς το Ρόιτερς ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ Όλι Ρεν μια ημέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν για να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών», δήλωσε ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων.

«Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε.

Ο Ρεν επανέλαβε επίσης σχόλια που είχε κάνει την Παρασκευή και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πάρει το επόμενο τμήμα της διεθνούς βοήθειας σε δόσεις.

Αναφορικά με την Πορτογαλία, ο επίτροπος δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία η Λισαβόνα να συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προήγαγε χθες σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζοντας να τερματισθεί έτσι μια πολιτική διένεξη που προκάλεσε παραιτήσεις υψηλού επιπέδου και απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση και να θέσει σε κίνδυνο τη διάσωση της χώρας.

«Η Πορτογαλία έβαλε πριν από μία ή δύο εβδομάδες ένα αυτογκόλ. Ωστόσο οι πολιτικοί ηγέτες αναλαμβάνουν τώρα δράση για να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία έχει ουσιαστική σημασία για να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και να αποκατασταθεί η ανάκαμψη στη χώρα», δήλωσε ο Ρεν.