«Υποχρέωση του εκάστοτε προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγνώριση του ρόλου των προκατόχων του. Απευθύνω ειλικρινή πολιτική αλλά και προσωπική πρόσκληση σε όλα τα στελέχη της παράταξης που θεωρούν ότι ανήκουν ακόμη σε αυτήν, που εκφράζονται μέσα από τον αξιακό οπλισμό της παράταξης, να ενταχθούν σε αυτή τη συλλογική μας προσπάθεια», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενους στους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, έκανε λόγο για «κακά επικοινωνιακά παιχνίδια», αναφερόμενος στο θέμα που ξέσπασε με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα αφήσω το ΠΑΣΟΚ να γίνει έρμαιο σεναρίων, μυθολογιών, φημών και γιατί θέλω να ελέγξω και τις πηγές των σχετικών σχολίων και δημοσιευμάτων. Η απόφαση να μείνει σφραγισμένος ο φάκελος μάς βοήθησε να ανακόψουμε κακά επικοινωνιακά παιχνίδια», τόνισε.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στη νέα κυβέρνηση ως «σχέση συναντίληψης και προσωπικής εμπιστοσύνης, γιατί σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος. Ο καθένας φυσικά έχει τη διαδρομή και τη φυσιογνωμία του, αλλά νομίζω ότι έχουμε την ικανότητα και οι δύο να αντιληφθούμε το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης και της εθνικής ευθύνης» ενώ επανέλαβε την πίστη του στην ανάγκη νέας προγραμματικής συμφωνίας: «Η προγραμματική συμφωνία θα είναι ένα κείμενο διακομματικό, αλλά και μία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ένας "οδικός χάρτης". Είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το "μετά το Μνημόνιο" και το "πέραν του Μνημονίου". Είναι η εθνική στρατηγική. Η προγραμματική συμφωνία είναι όμως και ένας μηχανισμός συναντίληψης και συμφωνίας γύρω από κάθε θέμα που εμφανίζεται», είπε.


Διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν να έχει κακές σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας πως «Με τον κ. Στουρνάρα δεν έχω προσωπικό πρόβλημα. Αντιθέτως, τον θεωρώ φίλο μου και υπάρχει σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και συμπάθειας. Αυτό που με ενδιαφέρει πάντα είναι η διαπραγμάτευση να γίνεται με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Δίνουμε έναν αγώνα όλοι μαζί και ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι καθοριστικός. Αρα, στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα και το καλύτερο και λιγότερο επώδυνο για τους πολίτες», ενώ έδωσε τη δική του εκδοχή για το παρασκήνιο της αποχώρησης του Φώτη Κουβέλη από το τρικομματικό σχήμα, επιβεβαιώνοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις σημειώσεις που κρατήθηκαν με το γραφικό χαρακτήρα του κάθε πολιτικού αρχηγού:

«Με τον κ. Κουβέλη μάς συνδέει μια παλιά, ειλικρινής φιλία και μια προσωπική, όχι μόνον πολιτική, σχέση εμπιστοσύνης. Την κρίσιμη Πέμπτη το βράδυ, όταν πια η ΔΗΜΑΡ είχε αποφασίσει ότι θα τηρήσει μια άκαμπτη στάση στο ζήτημα της ΕΡΤ, ξαναβρεθήκαμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Βεβαίως, είχε ληφθεί η απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, η οποία με εξουσιοδοτούσε να κάνω χειρισμούς που στόχευαν στη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, εφόσον ήταν ικανοποιητική η λύση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είχαμε κρίνει ικανοποιητική τη λύση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση την Τετάρτη το βράδυ, όταν οι τρεις μας είχαμε συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και το είχαμε καταγράψει, ο καθένας σε πανομοιότυπες προσωπικές σημειώσεις. Αρα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ καθαρά και η στάθμιση των αγαθών που κάναμε παρουσιάστηκε στη δήλωση που έκανα το δραματικό εκείνο βράδυ της Πέμπτης μετά τη δήλωση του κ. Κουβέλη. Ας αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν η δήλωσή μου είχε το αντίστροφο περιεχόμενο. Πού θα ήμασταν σήμερα ως χώρα και ως οικονομία; Κατά τα άλλα, η σχέση της κυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ θα κριθεί στη Βουλή και θέλω να πιστεύω ότι θα κριθεί θετικά και ικανοποιητικά».