current views are: 1

8 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση03:45

O «αόρατος» Σνόουντεν εκθέτει τους ισχυρούς του πλανήτη

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν άνοιξαν για τα καλά τον Ασκό του Αιόλου, αφού εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες αγγίζουν και τις «θιγμένες» ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας ότι η πρόβλεψη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ περί συνέχισης των «εκπλήξεων», μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

Δημοσίευση 03:45’
αρθρο-newpost

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν άνοιξαν για τα καλά τον Ασκό του Αιόλου, αφού εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες αγγίζουν και τις «θιγμένες» ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας ότι η πρόβλεψη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ περί συνέχισης των «εκπλήξεων», μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν άνοιξαν για τα καλά τον «Ασκό του Αιόλου», αφού εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες αγγίζουν και τις «θιγμένες» ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας ότι η πρόβλεψη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ περί συνέχισης των «εκπλήξεων», μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

Οι πληροφορίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Σνόουντεν για κατασκοπεία της Ουάσινγκτον σε ευρωπαϊκές χώρες και σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό» στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τη Γερμανία και τη Γαλλία μεταξύ άλλων να επιτίθενται στις ΗΠΑ, απειλώντας ανοιχτά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη του ελεύθερου εμπορίου. Όμως, λίγες μέρες μετά εκτέθηκαν για τα καλά, αφού φάνηκε ότι ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές για τις οποίες κατηγορούσαν τον Λευκό Οίκο.

Η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ -που ενδέχεται να κατασκόπευαν ακόμα και την ίδια- λέγοντας ότι «δεν είμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο», θεωρώντας «απαράδεκτο» να παρακολουθεί κάποιος τους εταίρους του. Όμως η γερμανίδα καγκελάριος «ξέχασε» να αναφέρει την άλλη όψη του νομίσματος, κάτι για το οποίο φρόντισε ο ίδιος ο Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο πρώην σύμβουλος της NSA αποκάλυψε σε συνέντευξή του, πριν ξεσπάσει ο θόρυβος γύρω από το όνομά του, ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (ΒΝD) γνώριζαν τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας στη Γερμανία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι της NSA είναι «μαζί στο κρεβάτι» με τους Γερμανούς.

Στη συνέντευξή του, ο Σνόουντεν ουσιαστικά δηλώνει ότι ΝSA και ΒΝD συνεργάζονταν, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών προστατεύονταν από τα προγράμματα αυτά. Για παράδειγμα, η αμερικανική πλευρά κατασκόπευε χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσω της Γερμανίας, παρέχοντά της ειδικά «εργαλεία».

Ο 30χρονος Αμερικανός μίλησε και για τη Βρετανία και συγκεκριμένα για τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες Επικοινωνιών (GCHQ), όπως και για το σύστημα Tempora που αποθηκεύει όλα τα διαδικτυακά δεδομένα που περνούν από τη χώρα. Αυτά παραμένουν αποθηκευμένα για 30 ημέρες, χωρίς να χαθεί απολύτως τίποτα, οπότε είναι εύκολα κατανοητό ότι στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παράλληλα, την Πέμπτη, η γαλλική εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε πως η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (DGSE) της χώρας υπέκλεπτε σήματα από τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές (e-mail, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) επί χρόνια και αποθήκευε τα στοιχεία σε υπολογιστές στα κεντρικά της γραφεία.

Φυσικά, η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε ότι πρόκειται για παρακολουθήσεις έξω από τα επιτρεπτά όρια, παρά μόνο «για λόγους ασφαλείας», που έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού, κατά τις επιταγές της ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Παρακολουθήσεων για την Ασφάλεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα, κυρίως, για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, αφού τους εκθέτουν μπροστά στα μάτια των Γερμανών και των Γάλλων αντίστοιχα, δείχνοντας ότι έπαιζαν πολιτικό «θέατρο», κατηγορώντας σε οξείς τόνους τον Λευκό Οίκο. Φαίνεται πως ο «αόρατος» Έντουαρντ Σνόουντεν έχει κάνει πολλούς ηγέτες να χάσουν τον ύπνο τους με τα στοιχεία που διαθέτει και που προτίθεται να δημοσιοποιήσει.


σχετικα αρθρα