Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μπορεί να ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα χθες το μεσημέρι χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτί θα γίνει μέχρι το βράδυ που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είπε πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία, ενώ την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Όλι Ρεν πως βρίσκονται Ελλάδας και τρόικα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά: "Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών. Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτατάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί".

Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δόση να δοθεί τμηματικά στη χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί, πάντως, ότι η συμφωνία θα κλείσει στο σημερινό Eurogroup και η δόση θα εκταμιευθεί έστω τμηματικά.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν θέματα που αφορούν κυρίως στη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν σήμερα στο Euroworking Group, αναμένεται να διευθετηθούν και οι λεπτομέρειες για το σχέδιο διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, επί του οποίου υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία. Στο τραπέζι παραμένει και το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Οι διαρροές από την πλατεία Συντάγματος αναφέρουν ότι, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να μην επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.

Το ισοδύναμο μέτρο που προκρίνεται είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για παράδειγμα οι επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ.

Επίσης από το 2014 δεν θα ισχύουν τόσες πολλές εξαιρέσεις, όπως το να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές με λιγότερους από 1.000 ή 2.000 κατοίκους (αν είναι στην Αττική) ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Όπως όλα δείχνουν δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο και δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών, με ισοδύναμο τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δεν θα παραταθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες.

Η τρόικα θα δώσει παράταση ως τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει, όμως, να είναι έτοιμη τη λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων. Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν. Εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί που θα απολυθούν θα είναι περίπου το 20% έως 25% των υπαλλήλων που θα βρεθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.