Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει στο πώς θα μετεξελιχθεί το κόμμα του σε ένα ενιαίο κόμμα, στο τι θα γίνει με όσους επιμένουν στις τάσεις και τις συνιστώσες αλλά και πάνω σε πια βάση θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δίνει το στίγμα του για το πώς βλέπει αυτή την διαδικασία.

«Η πορεία για την μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, δεν αποτελεί υπόθεση κλειστών ιερατείων ή συμφωνιών γύρω από στρογγυλά τραπέζια. Είναι πορεία συμφωνημένη και εγκεκριμένη από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία μετάβασης έχει συζητηθεί σε ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο στις οργανώσεις μας και θα τεθεί και υπό την έγκριση του Συνεδρίου.

Είμαι βέβαιος πως όλοι θα προσέλθουμε με διάθεση συντροφικότητας, σύνθεσης, αλλά και απεριόριστου σεβασμού στην άποψη των συνέδρων, δηλαδή της βάσης του κόμματος και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου είπε χαρακτηριστικά.»

Στο συνέδριο το οποίο θα ξεκινήσει την  Τετάρτη με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα κλείσει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή ο αρχηγός του κόμματος της αριστεράς αναμένεται να υπεραμυνθεί των διαφορετικών απόψεων και τάσεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατευνάσει όσους θεωρούν ότι μέσα από την αυτοδιάλυση των συνιστωσών θα αφομοιωθούν και οι διαφορετικές απόψεις.  

Είναι ενδεικτική  άλλωστε η απάντηση που έδωσε για αυτό το θέμα στην συνέντευξη του.

«Διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν και είναι καλό να υπάρχουν. Δεν μας φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις. Αντίθετα, σε ένα δημοκρατικό κόμμα, τις θεωρούμε πλούτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το μεγάλο βήμα. Μετασχηματίζεται από συμμαχικό σχήμα συνιστωσών σε ενιαίο φορέα των μελών του. Σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό, μαζικό κόμμα της Αριστεράς, με πρόταση εξουσίας. Ένα κόμμα δημοκρατικό, πολυτασικό, με ξεκάθαρα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ένα κόμμα με στόχο την ιστορική ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν φοβόμαστε, λοιπόν, την ουσιαστική και σε βάθος πολιτική συζήτηση και επομένως δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες και την διαφορετική άποψη. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, ξέρουμε να συνθέτουμε, ξέρουμε να προχωράμε με δημοκρατικό τρόπο και έτσι ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία».

Στην Κουμουνδούρου έχουν προετοιμαστεί πάντως για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και για την περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από κάποιους  που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

Σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία  δεν αποκλείεται να  συναινέσει στην άποψη όσες συνιστώσες  επιθυμούν να λειτουργήσουν εκτός  κόμματος και να συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ  μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά πολιτικά θέματα και εκλογικές διαδικασίες.