current views are: 1

8 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση11:02

Κουίκ: Πώληση της μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου σε τουρκικά συμφέροντα

Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την πώληση μαρίνας στη Σάμο σε τουρκικά συμφέροντα.

Δημοσίευση 11:02’
αρθρο-newpost

Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την πώληση μαρίνας στη Σάμο σε τουρκικά συμφέροντα.

Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την πώληση μαρίνας στη Σάμο σε τουρκικά συμφέροντα.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης:

«Με την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 11166/1109//30-5-2013 ζητούσα ενημέρωσή μου για την τότε φημολογούμενη εκποίηση της μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου στα τουρκικά συμφέροντα.

Με εξαίρεση το Υπουργείο Άμυνας, όλοι σας οχυρωθήκατε πίσω από τον φερετζέ της σιωπής και κυρίως το Υπουργείο Τουρισμού.

Τελικά, δυστυχώς, επαληθεύτηκα. Η μαρίνα Πυθαγορείου Σάμου, όπως αποδεικνύεται από τις δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πέρασε από τα χέρια του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου στα χέρια τουρκικής εταιρείας.

Εδώ, όμως, οφείλω να σας παραπέμψω στην απάντηση που έλαβα από το Γραφείο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2013 και με την υπογραφή του τότε Υφυπουργού Δημητρίου Ελευσινιώτη.

Στο έγγραφο ο Υφυπουργός μου ανέφερε ότι:

«Σας γνωρίζω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β’ του ν.1892/1990 περί δικαιοπραξιών σε παραμεθόριες περιοχές, αίτημα εκποίησης του Πυθαγορείου Σάμου σε τουρκική εταιρεία».

Επιπλέον, τόσο από αναρτήσεις στην ιστοσελίδα aegaio.blogspot.gr, όσο και από δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, ο οποίος είναι και Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια Σάμου, αναφέρεται η εμπλοκή στην όλη διαδικασία και αυτοδιοικητικών, όπως και εφοπλιστικών/ επιχειρηματικών παραγόντων του νησιού και μάλιστα με συζητήσεις οι οποίες έχουν αρχίσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ορισμένες από τις οποίες έγιναν στην τουρκική θαλαμηγό «Κεμάλ».

Εδώ, οφείλω να υπενθυμίσω ότι στη μαρίνα Πυθαγορείου Σάμου ο Δήμος του νησιού έχει ιδιοκτησιακό ποσοστό 3%, το οποίο είναι άγνωστο πόσα (και εάν) του έχει αποδώσει μέχρι σήμερα και τι θα του «αποδώσει» με το νέο τουρκικό εταιρικό σχήμα, για το οποίο έτσι κι αλλιώς, σιωπά με τον πλέον…εκκωφαντικό τρόπο.

Βεβαίως, όποιος αποφασίσει να απαντήσει σε αυτή τη νέα Ερώτησή μου, θα αναφερθεί στο επιχείρημα της «μη εμπλοκής του Δημοσίου σε δικαιοπραξίες μεταξύ ιδιωτών».

Πλην όμως, επιμένω στις απαντήσεις σας με βάση τις διατάξεις του ν. 1892/1990.

Και σας ερωτώ κ.κ Υπουργοί:

1.Είσαστε ενήμεροι για την πώληση της μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου σε τουρκικά συμφέροντα;

2.Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με βάση τους ισχύοντες νόμους της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένου και του ν. 1892/1990;

3.Εάν δεν είχατε επίσημη ενημέρωση, που σημαίνει ότι η διαδικασία της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου έγινε με εν κρυπτώ μεθοδεύσεις, είχατε τουλάχιστον την ενημέρωση που όφειλαν να σας δώσουν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του ελληνικού κράτους; Και το συγκεκριμένο ερώτημα το απευθύνω ειδικότερα τόσο στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης όσο και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

4.Είναι αντιληπτό ότι μετά την πώληση της μαρίνας Μυτιλήνης στα τουρκικά συμφέροντα και τώρα της μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου, με επόμενο στόχο τη μαρίνα Χίου, οι Τούρκοι έχουν μπει στη διαδικασία, σε συνδυασμό και με τις μαρίνες που έχουν στα δικά τους παράλια, να φτιάξουν ένα «κόκκινο Αιγαίο» στη συνείδηση των εκατομμυρίων τουριστών που θα διακινούν με τα σκάφη τους μέσα στα επόμενα πολλά χρόνια; Μην ξεχνάτε, ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική σχεδιάζεται με βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών, όπως απέδειξε η απόβαση και κατοχή της Κύπρου, οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και τα επιχειρούμενα στη Θράκη.

5.Υπενθυμίζω επίσης, ότι από την ημέρα εφαρμογής των μνημονίων οι Τούρκοι έχουν πάρει στα χέρια τους και τις μαρίνες Φλοίσβου (Αττική), Λευκάδας και Κέρκυρας.

6.Με βάση τις διατάξεις του ν. 1892/1990 θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση την έγκριση μεταπώλησης της μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου στους Τούρκους;

7.Έχετε γνώση της ενδεχόμενης εμπλοκής αυτοδιοικητικών παραγόντων της Σάμου, στη πώληση της Μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου».


σχετικα αρθρα