Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Το μήνυμα ότι σε αυτή την δύσκολη  για τη χώρα συγκυρία η κυβέρνησή του επιλέγει ως σύμμαχο την κοινωνία και όχι τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς θέλησε να στείλει χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ότι εν όψει και των επώδυνων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για τη ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μεταδώσει το αίσθημα του δικαίου των επιλογών του σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται από την κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή ομιλία του με την αφορμή της εκλογής του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, και απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφέστατα ότι οι αλλαγές θα συμπεριλάβουν και τα «δικά μας παιδιά».

Το μήνυμα είχε αποδέκτη και το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, μερίδα του οποίου αντιδρά στις επικείμενες αλλαγές, τους γαλάζιους συνδικαλιστές.

Στόχευε, δε, ταυτόχρονα  στην αποδυνάμωση του αντιπολιτευτικού λόγου της Χρυσής Αυγής αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες κατηγορούν  τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης για πολιτική βολέματος των στελεχών της.

«Δεν υπάρχουν «αριστερές» και «δεξιές» επενδύσεις… Αντίπαλοί μας είναι εκείνοι που λένε «όχι» στις επενδύσεις, Δεν υπάρχουν «αριστερές» και «δεξιές» θέσεις εργασίας…

Αντίπαλοί μας είναι όσοι κλείνουν επιχειρήσεις, καταλαμβάνουν εργοστάσια, και ύστερα κλαίνε για την ανεργία. Επίσης, σήμερα πρωταρχική ανάγκη είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος. Δεν υπάρχει «αριστερό» έγκλημα και «δεξιό» έγκλημα…» ασκώντας ταυτοχρόνως κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πλήρη συνείδηση των πιέσεων που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα εκ των έσω η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την κινητικότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς, όπως συμφωνήθηκε το Σάββατο μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόϊκας, έως τα τέλη της χρονιάς θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι.

Από αυτούς, οι 5000 θα προκύψουν από τους ΟΤΑ ( σχολικοί τροχονόμοι, φύλακες, καθαρίστριες ), 3500 εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία (εξ αυτών, μετά από αξιολόγηση θα μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ με αναλογία τρία προς ένα, δηλαδή τρεις απολύσεις μία μετακίνηση) καθώς και 2000 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.