Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, οι κοινωνικές επιπτώσεις που έχει για την Ελλάδα, αλλά και η πορεία της οικονομίας αποτέλεσαν το αντικείμενο συνέντευξης που έδωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Gavin Esler, στην εκπομπή HARDTALK και μεταδόθηκε από το BBC.
Στο αρχικό σχόλιο του παρουσιαστή για την οικονομική κρίση, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας της, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ». Παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν ότι το τούνελ δεν είναι μικρό, εντούτοις υπάρχουν καλά νέα, όπως η ανοδική πορεία του τουρισμού, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, εξελίξεις στις οποίες βασίζονται και οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014, όπως τόνισε.

Σε ερώτηση του Βρετανού παρουσιαστή (ο οποίος αναφέρθηκε στις συχνές απεργίες και την κατά καιρούς κοινωνική αναταραχή στη χώρα μας) εάν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Ν. Δένδιας υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα τον τελευταίο χρόνο υπήρξε η πιο ειρηνική πόλη στη Νότια Ευρώπη τουλάχιστον. Ο λόγος -είπε- είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της πρόκλησης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. 

Όσον αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι, όσον αφορά την οικονομική κρίση, εάν κάνουμε αυτό που πρέπει και αν και η Ευρώπη μας βοηθήσει, λύση θα βρεθεί. Το πρόβλημα όμως της παράνομης μετανάστευσης είναι συνάρτηση καταρχήν της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. 

Σε ερώτηση σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και τόνισε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα νεοναζιστικό κόμμα. Ο σκληρός πυρήνας του κόμματος είναι νεοναζί και είναι πολύ επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στις αιτίες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του φαινομένου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το κέντρο πολλών πόλεων στην Ελλάδα είχε μετατραπεί σε γκέτο και ότι (αυτό είχε ως συνέπεια) ότι οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι χάνουν (όχι την Ελλάδα όπως παρατήρησε ο παρουσιαστής) αλλά τη ζωή τους. Σε αυτά τα προβλήματα απέδωσε ο υπουργός τα υψηλά ποσοστά που έχει σήμερα η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι αιτία επίσης είναι η οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας «εφόσον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και είμαστε σε θέση να δείξουμε στον Ελληνικό λαό ότι πρόκειται να βγούμε από την κρίση, αυτό θα αποτελέσει και την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής».

Εξίσου κατηγορηματικός υπήρξε στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί παραπέμπουν πολίτες στη Χρυσή Αυγή. «Το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά δεν έχω καμία απόδειξη γι 'αυτό. (Αν αυτό συμβαίνει ) θα τιμωρήσω τον αστυνομικό, αμέσως» είπε ο Υπουργός. Σε συνεχόμενη ερώτηση του κ. Esler ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι ψηφίζουν οι αστυνομικοί. «Δεν μπορώ να ελέγξω τι ψηφίζουν οι άνθρωποι στη χώρα μου. Κανείς δεν μπορεί. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που θα μπορούσα να ελέγξω είναι η συμπεριφορά των αστυνομικών. Έτσι, θα πρέπει να υπακούουν στο νόμο και στους κανονισμούς της Αστυνομίας». 

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Αν δείτε την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι είμαι ο κύριος στόχος τους. Και η Αστυνομία είναι εχθρός τους. Έτσι, αυτά τα δύο πράγματα πραγματικά δεν συμβαδίζουν».