current views are: 1

8 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση12:41

Ο Τσίπρας βγαίνει… ενισχυμένος από την εσωτερική «σύγκρουση»

Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων πήγαν καλά για την πλειοψηφία του Συνασπισμού, δηλαδή για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ανησυχίες ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να αυγατίσουν το 25% και να προκαλέσουν προβλήματα στην ηγεσία δεν επιβεβαιώθηκαν.

Δημοσίευση 12:41’
αρθρο-newpost

Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων πήγαν καλά για την πλειοψηφία του Συνασπισμού, δηλαδή για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ανησυχίες ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να αυγατίσουν το 25% και να προκαλέσουν προβλήματα στην ηγεσία δεν επιβεβαιώθηκαν.

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων πήγαν καλά για την πλειοψηφία του Συνασπισμού, δηλαδή για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ανησυχίες ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να αυγατίσουν το 25% και να προκαλέσουν προβλήματα στην ηγεσία δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» υποχωρεί, το ποσοστό του 25% που είχε πάρει στην πανελλαδική συνδιάσκεψη μάλλον δεν θα αντέξει, πολλοί βλέπουν τους συσχετισμούς να διαμορφώνονται σε ένα 80:20 που θα είναι θρίαμβος για τον Τσίπρα.

Το υποτονικό κλίμα τις τελευταίες μέρες πριν από το συνέδριο οφείλεται εν πολλοίς εκεί. Η μειοψηφία, και μαζί της όσοι διαφωνούν με τα σχέδια για βαθύτερη ενοποίηση του κόμματος ρίχνουν μπαταριές στον αέρα, στην ουσία όμως πρόκειται για μάχη οπισθοφυλακών. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνον ένα λόγο να ανησυχεί εν όψει συνεδρίου και  αυτός λέγεται Μανώλης Γλέζος.

Με μια πλειοψηφία κοντά στο 80:20 ο Τσίπρας έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το ΔΗΚΚΙ ή τη ΔΕΑ. Η πλειοψηφία του άλλωστε ενισχύθηκε ακριβώς επειδή η εσωκομματική αντιπολίτευση αγκάλιασε τις ενστάσεις των συνιστωσών απέναντι στην επιθυμία της ηγεσίας για αυτοδιάλυση τους, τα απλά μέλη του κόμματος θέλουν να τελειώνουν με τα προνόμια και τους βυζαντινισμούς ορισμένων στο κόμμα.

Ο Τσίπρας βγαίνει από την σύγκρουση πολύ ενισχυμένος ώστε να προωθήσει το «κόμμα των μελών» δίχως καθυστέρηση. Αυτό όμως τον φέρνει αντιμέτωπο με τον Γλέζο.

Ο 90χρονος πλέον ήρωας της Αντίστασης και της Αριστεράς, επικεφαλής της συνιστώσας Ενεργοί Πολίτες ο ίδιος είχε διαφωνήσει εξ’ αρχής με τη διάλυση των συνιστωσών που προωθούσε ο Τσίπρας. Στην έντονη αντίδραση του άλλωστε, οφείλεται το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε απόφαση για το θέμα αυτό το Μάιο, και το παρέπεμψε στο Ιδρυτικό Συνέδριο.

Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Τσίπρας ωστόσο ήταν να έρθει σε σύγκρουση με το Γλέζο, τη ζωντανή ιστορία της Αριστεράς. Τους τελευταίους δύο μήνες ο κ. Τσίπρας κατέβαλλε προσπάθεια να βρει έναν τρόπο συνεννόησης με το Γλέζο, προσπαθώντας ακόμα και να τον κολακεύσει, όταν ζήτησε να είναι στο πλευρό του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπευτήριο.

Πριν από λίγες μέρες πάντως ο Γλέζος υπέγραψε κοινή ανακοίνωση με τους Γ. Θεωνά (ΚΕΔΑ) και Αντ. Νταβανέλλο (ΔΕΑ) ζητώντας να φύγει αυτό το θέμα από τον Προσυνεδριακό Διάλογο. Στην Κουμουνδούρου προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν, επισημαίνοντας, πως ήδη έχουν εκλεγεί σύνεδροι με βάση αυτή τη συζήτηση.

Ούτε ο Νταβανέλος άλλωστε τους τρομάζει, ούτε ο Θεωνάς που δεν κατάφερε καν να εκλεγεί σύνεδρος και θα πρέπει να κάνει χρήση μιας wild card για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

Ο Γλέζος ωστόσο είναι άλλο διαμέτρημα, και αποφασισμένος να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα: Την Κυριακή έδωσε συνέντευξη στην Αυγή, σχεδόν αποκλειστικά για το θέμα αυτό: «Το σχήμα που μας έφερε έως εδώ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εξαφανιστεί», είπε το ιστορικό στέλεχος και πρόσθεσε: ότι ούτε η πρόταση για μεταβατική περίοδο, τον ικανοποιεί, ούτε η αντίληψη «θα το δούμε στο συνέδριο».

Επέμεινε άλλωστε ότι μπορεί να δημιουργηθεί κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν μερικοί επιμένουν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς». Δεν έδειξε δε καμιά διάθεση να αποδεχτεί μια σχετική απόφαση του Συνεδρίου λέγοντας:

«Εφόσον έχουμε δηλώσει από την αρχή και δεν το κρύψαμε, και -θες από πείσμα;- επιμένουμε στην ίδια άποψη, υπάρχει περίπτωση άλλος να μας διαλύσει, αφού εμείς δεν θέλουμε να διαλυθούμε; Πώς θα γίνει αυτό; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία;».

Αυτό, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι ένα θέμα, με το οποίο δεν θα ξεμπερδέψει ανώδυνα ο κ. Τσίπρας… 


σχετικα αρθρα