Αρένα, θύμισε για μία ακόμη φορά η Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στο νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έλειψαν οι φράσεις περί Χούντας διά στόματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ενώ τα αίματα άναψαν όταν η έταιρη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα χαρακτήρισε τον κ. Καψή ως διορισμένο δοτό υπουργό.

«Δεν φταίμε εμείς για το "μαύρο" στη δημόσια τηλεόραση αλλά όσοι κάνουν κατάληψη στο κτίριο και βγάζουν πολιτικούς λόγους» είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης για να λάβει την οργισμένη απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Η Χούντα το έκανε καλύτερα». 

Ο κ. Σταμάτης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ, τονίζοντας ότι παύει ένα καθεστώς ελέγχου και καθοδήγησης του κράτους στη δημόσια τηλεόραση. 

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι κριτήριο αξιοπιστίας ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν υπάρχει κανένας πολίτης ή πολιτικός που να μην κατέκρινε το ρόλο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, και όταν έρχεται να ανατραπεί αυτό το καθεστώς η συζήτηση εξαντλείται σε όλα τα άλλα θέματα, πλην της ουσίας του νομοσχεδίου» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Σταμάτης.

Επίσης, ο κ. Σταμάτης, απέρριψε τις κατηγορίες περί παραβίασης της απόφασης του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση. «Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει τις συχνότητες. Δεν υποδεικνύει, όμως, τον τρόπο. Αυτοί που εμποδίζουν να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τους χώρους ή βγάζουν πολιτικούς λόγους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, που του αντέτεινε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κατέβασε τους πομπούς.

«Η χούντα το έκανε καλύτερα» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να της απαντήσει ο κ. Σταμάτης: «Αν θέλατε να κάνετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε. Ασκούνται πιέσεις, απειλές στους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Το ότι δεν έφυγε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς δεν πάμε με τη λογική κάποιων. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης».

«Θα ξεπεράσετε τα όρια δηλαδή; Πέστε μας τι σημαίνει "θα εξαντλήσετε τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης";» επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Κόντρα Παντελή Καψή με Κωνσταντοπούλου - Σακοράφα 

«Πρόθεση μου ήταν η αναμόρφωση της δημόσιας τηλεόρασης να γίνει με τη συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής, ο οποίος είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τη Σοφία Σακοράφα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΕΡΤ είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου εξ ορισμού. Δεν έχει σχέση με άδειες καναλιών που είναι μια παρατεταμένη ανομία επί 20ετία. Ευχής έργον είναι να μπει μια τάξη και στην ιδιωτική τηλεόραση για να ευδοκιμήσει και η δημόσια τηλεόραση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψής. 

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, αφού υπογράμμισε ότι πρόθεση του ήταν η αναμόρφωση της δημόσιας τηλεόρασης να γίνει με τη συμβολή των εργαζομένων, τόνισε ότι ο ίδιος έκανε εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι αν αποφάσιζαν χωρίς τις συνδικαλιστικές εμπλοκές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα. 

«Διαμορφώθηκε η συγκυρία που επιτρέπει για πρώτη φορά, να μπει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή που μπορεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο ΕΡΤ - κυβέρνησης. Πρώτη φορά επιχειρείται η δημόσια τηλεόραση να σταθεί στα πόδια της ισότιμα με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Καψής ενώ έμφαση έδωσε και στην σωστή αξιοποίηση των πόρων. 

Την έντονη αντίδραση του κ. Καψή προκάλεσε η αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα, ότι μέχρι πρότινος ήταν «υπάλληλος του κ. Ψυχάρη και διορισμένος δοτός υπουργός». 

«Και στο κόμμα σας υπάρχουν βουλευτές που υπηρέτησαν σε διευθυντικές σχέσεις στο ΔΟΛ, αλλά για εκείνους δεν έχετε πρόβλημα. Επικρίνετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αυτές είναι φασιστικές νοοτροπίες που θα τις περίμενα από τον κ. Κασιδιάρη και όχι από την αριστερά» σχολίασε ο κ. Καψής. 

Ταυτόχρονα τόνισε ότι ποτέ δεν δούλεψε ως δημοσιογράφος στο Δημόσιο γιατί ήθελε να έχει την ανεξαρτησία του, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν πήρα ούτε μια δραχμή από το Δημόσιο και δεν ντρέπομαι ούτε για μια στιγμή για τη δημοσιογραφική μου πορεία». 

Στο σημείο αυτό παρενέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έζησα τη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά δεν πίστευα πως θα ζήσω τέτοιες εποχές δικτατορικής εμπνεύσεως που ρίχνουν μαύρο στις ζωές των πολιτών. Υπογράψατε για 2.000 απολύσεις, δεν είχατε πού να τις βρείτε, και με την ανευθυνότητα που σας διακατέχει, αποφασίσατε να κλείσετε την ΕΡΤ». 

«Θα ήθελα με βάση την οικογενειακή σας παράδοση να μη συγκρίνετε εκείνες τις εποχές με το σήμερα… Έχω συνεργασθεί με τον πατέρα σας και με αυτά που λέτε, οι αγώνες κατά της χούντας που δώσαμε ευτελίζονται» της απάντησε ο κ. Καψής.