«Αν το ΠΑΣΟΚ στήριζε τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όπως στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τα πράγματα θα ήταν ίσως λίγο καλύτερα, από ό,τι είναι σήμερα για την Ελλάδα» ανέφερε ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», μιλώντας στην Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης για το σχέδιο-νόμου για τη ΝΕΡΙΤ.

«Κατά βάση είναι το σχέδιο νόμου Παπανδρέου για την ΕΡΤ, του Σεπτεμβρίου 2011. Το έχω ήδη εγκρίνει ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Άρα θα το ψηφίσω, υπό μία αίρεση, που αφορά το άρθρο 16, άρα, και λόγω της σημασίας του άρθρου αυτού, όλο το νομοσχέδιο.
 
Και συγκεκριμένα, τα άρθρα 1,2,3,4,5,8,9,10,11,12,13, είναι τα ίδια, η περίπου τα ίδια, με τα αντίστοιχα του σχεδίου νόμου Μόσιαλου. Με τρόπο διαφορετικό ρυθμίζεται η ύλη των άρθρων 14,15 που αφορούν τους κανονισμούς της ΝΕΡΙΤ, το προσωπικό και τις αποδοχές του. Αν πάντως κάτι μας έχει ξεφύγει, επ' αυτών, θα αναδειχθεί από την περαιτέρω μελέτη του σχεδίου νόμου, αλλά και από τη συζήτηση με τους φορείς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά πολιτικά θέματα που έχουν τεθεί από την παρέμβαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ΕΡΤ:
 
1. Δεν εφαρμόζεται ακόμη η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, καθώς και η απόφαση του τμήματος αναστολών του ίδιου δικαστηρίου. Όνειδος για το κράτος δικαίου.

2. Έχει ήδη αποκαλυφθεί από τις περιστάσεις και αποκαλύπτεται και από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, πως το θέμα της Ν.Δ. ήταν οι εκλογές, κι όχι η ΕΡΤ. Ποιά είναι η λύση που έχουμε εδώ και ποιά ήταν η λύση του Ιουνίου; Ημέρα με τη νύχτα!

3. Και επί τη ευκαιρία, τί οικονομικό όφελος έχει το ελληνικό δημόσιο από την παρούσα παρέμβαση; Η παραμικρή αναφορά δεν γίνεται στην εισηγητική έκθεση και τα συνοδευτικά κείμενα του σχεδίου νόμου. Με το μάτι γίνονται οι αλλαγές;;;

4. Αυτοκριτική δεν θα γίνει από κανέναν της Ν.Δ. κεντρικά ενώπιον του ελληνικού λαού για την απόρριψη της δυνατότητας να προωθηθεί το σχέδιο νόμου Παπανδρέου από την κυβέρνηση Παπαδήμου; Εσείς δεν είστε που δεν αφήσατε να προωθηθεί το σχέδιο νόμου τότε; Οι αυτοκριτικές αναφορές του κ. Σταμάτη είναι ικανοποιητικές, αλλά δεν αρκούν.

5. Κι ακόμη, αυτοκριτική δεν θα γίνει για όσα έγιναν επί ένα χρόνο τρικομματικής κυβέρνησης, με τις ίδιες πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος;

6. Σωστά θύμισε ο υπουργός κ. Δ. Σταμάτης, πως το σχέδιο νόμου Παπανδρέου για την ΕΡΤ, χτύπησαν και πολλοί από το ΠΑΣΟΚ. Θυμάμαι πολύ καλά τί έπραξαν ορισμένοι του ΠΑΣΟΚ , όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου Παπανδρέου για την ΕΡΤ!!! Και εν τέλει διαπιστώνεται, πως αν το ΠΑΣΟΚ στήριζε τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όπως στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τα πράγματα θα ήταν ίσως λίγο καλύτερα, από ό,τι είναι σήμερα για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατική Παράταξη, που σήμερα παρακμάζει και είναι στο χέρι μας να την επανασυγκροτήσουμε.

7. Προτελευταίο θέμα: υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο που εξουσιοδοτείτε να λυθεί το ζήτημα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Δίνετε την αρμοδιότητα να αποφασίζει- άραγε και για το εάν θα υπάρξουν τα σύνολα αυτά-σε ένα πρόσωπο. Η ρύθμιση μοιάζει να είναι λάθος. Πρέπει να αναφερθείτε σε αυτήν.

8. Τέλος, στο άρθρο 9 ρυθμίζεται η διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης για το Δ.Σ. και για το εποπτικό. Όμως, στο άρθρο 16 παρ. 1 όλα αυτά καταστρατηγούνται από μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες στην Ελλάδα ισχύουν για χρόνια πολλά. Και αυτές οι μεταβατικές για τη ΝΕΡΙΤ αφορούν τις προσλήψεις, τις προμήθειες, το πρόγραμμα, τις εκπομπές, τις συχνότητες. Δηλαδή σχεδόν τα πάντα. Όλα αυτά θα αποφασιστούν με μεταβατικές διατάξεις, αλλά θα ισχύσουν για πολλά χρόνια, με μια απλή μελλοντική τροπολογία, που θα παρατείνει τις μεταβατικές ρυθμίσεις. Αν δεν μας πείτε ποιά θα είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν, δεν ψηφίζουμε το σχέδιο νόμου. Εάν το ψηφίσουμε στα τυφλά, τότε υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνουν τα ίδια, και όλα όσα ψηφίζουμε να είναι τέχνασμα για να νομιμοποιούνται οι πελατειακές σχέσεις και η αδιαφάνεια» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.