Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Χωρίς παιδίατρο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας ενός από τα μεγαλύτερα και τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.

Η Πάρος που το καλοκαίρι σφίζει από ζωή... απειλεί την υγεία και τη ζωή των επισκεπτών, αφού το  μοναδικό Κέντρο Υγείας παραμένει έρημο και χωρίς γιατρούς.

Το πρόβλημα είναι καθολικό, σύμφωνα με τους κατοίκους, όμως για φέτος έχει δοθεί η προσωρινή λύση των επικουρικών ιατρών που στελέχωσαν το Κέντρο Υγείας του νησιού... με ημερομηνία λήξης.

Και πάλι, όμως, δεν υπάρχει παιδίατρος.

Όπως λέει στο newpost ο αντιδήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Έχει συσταθεί μια διακομματική επιτροπή, από τη δημοτική αρχή, από πολίτες και προσωπικότητες της Πάρου. Έχουμε προβεί σε δεκάδες διαβήματα προς το Υπουργείο Υγείας.

Για φέτος βρέθηκε η λύση της στελέχωσης με τέσσερεις επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς. Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουμε παθολόγο, καρδιολόγο και οδοντίατρο. Όμως παιδίατρο δεν έχουμε».

Οι κάτοικοι είναι απεγνωσμένοι και στο ερώτημα «Τι γίνεται αν αρρωστήσει κάποιο παιδί» απαντούν: « ο Θεός βοηθός».

«Η θέση προκηρύσσεται από το υπουργείο», λέει στο newpost ο κύριος Κωβαίος, «όμως οι γιατροί που την καταλαμβάνουν δεν έρχονται. Αυτό συμβαίνει με όλες τις θέσεις γιατρών στο νησί. Με τους αγροτικούς φέτος λύσαμε προσωρινά το πρόβλημα καθώς αυτοί δεν μπορούν να αρνηθούν το διορισμό. Όμως η θέση του παιδιάτρου δεν καλύπτεται από αγροτικό γιατρό. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις παιδίατροι τα τελευταία χρόνια αρνήθηκαν να έρθουν στο νησί».

Απεγνωσμένοι όμως είναι και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Πάρου, καθώς οι ελλείψεις σε γιατρούς δεν είναι και οι μοναδικές.

«Δεν υπάρχουν ούτε νοσοκόμες, αν χρειαστεί κάποια βοηθητική υποστήριξη ο γιατρός ή η μεταφορά κάποιου τραυματία αναλαμβάνει.... ο θυρωρός», λένε χαρακτηριστικά.