Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Από τώρα έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο ΠΑΣΟΚ όταν θα επεκταθεί το μέτρο της κινητικότητας στο δημόσιο μη κρύβοντας την αγωνία τους για τον κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα.

Η χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ (αργά το απόγευμα) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έγινε μόνο για να αποδείξει η Ιπποκράτους ότι παρακολουθεί στενά τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο, επομένως ελέγχει την λειτουργία της κυβέρνησης.

Στο συγκυβερνών κόμμα θεωρούν ότι η συμφωνία κλείστηκε άρον άρον- κάτι για το οποίο αποδιδουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στην θητεία του Αντώνη Μανιτάκη- και  επιπλέον ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συνολική αξιολόγηση και των δομών και των προσώπων.

Πιστεύουν επίσης ότι βασικό κριτήριο της αξιολόγησης θα είναι ο τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο, δηλαδή εάν οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Η ανησυχία για το περιεχόμενο της κυβερνητικής συμφωνίας με την τρόικα αποτυπώθηκε και σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στα κομματικά γραφεία παρουσία του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος έδωσε οδηγίες για τους χειρισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συγχρόνως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Το πολυνομοσχέδιο που περιγράφεται ως «φωτιά και τσεκούρι» δεν έχει φθάσει ακόμη στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι η εβδομάδα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ψήφισή του δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Ήδη έχουν λάβει μηνύματα από βουλευτές που δεν εμφανίζονται καθόλου ευχαριστημένοι από τα νέα δεδομένα- ανάμεσά τους και βενιζελικοί- ότι το θέμα της κινητικότητας «πάσχει» από όλες τις πλευρές και ότι συνδυασμός του προγράμματος με απολύσεις προκάλεσε αιφνιδιασμό.

Το θέμα είναι τι θα γίνει βέβαια την ώρα της ψηφοφορίας. Η Ιπποκράτους ποντάρει προς το παρόν πως η κυβέρνηση είναι πολύ φρέσκια για να δοκιμαστεί και οι βουλευτές έδωσαν προσφάτως εξουσιοδότηση στον πρόεδρό τους για να χειριστεί τα θέματα. Άρα είναι νωρίς για αντάρτικα...