Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Crash test αποτελεί για την κυβέρνηση η αναμενόμενη σημερινή κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, με τις προαπαιτούμενες πράξεις για την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα που οδήγησε στην χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ.

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, μέχρι το Σεπτέμβριο, που προβλέπεται σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου-σκούπα, θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν ένα νέο πεδίο σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους ΟΤΑ που αντιδρούν έντονα και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Ήδη σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ απεργεί για δεύτερη ημέρα, βάζοντας λουκέτο στις υπηρεσίες των Δήμων, ενώ είναι νωπές ακόμα οι εικόνες του προπηλακισμού του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, από τραμπούκους δημοτικούς υπαλλήλους.

Με δεδομένο ότι χθες στη συνάντηση του Γιάννη Μιχελάκη με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, παρόντος και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι αρμόδιος για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή, ο υπουργός Εσωτερικών συναντάται εκ νέου σήμερα στις 9:30 με την ΚΕΔΕ, για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ένα ποσοστό 5-10% από τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς να παραμείνουν στους Δήμους, την ώρα που το σύνολό τους θα μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας, εισερχόμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας με το 70% του μισθού τους για 3 μήνες.

Αυτοί που θα παραμείνουν μετά την αξιολόγηση, θα καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις, ενώ σχετικά με τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, δεν υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά αναφορά για «ένα μεγάλο ποσοστό».

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι δήλωσαν «κατηγορηματικά αντίθετοι» με όλες αυτές τις ρυθμίσεις, με το επιχείρημα ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί «φέρνουν έσοδα στους δήμους» και άφησαν να εννοηθεί ότι θα είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος ενόψει και των Δημοτικών εκλογών του 2014, κάτι που όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση δεν το υπολογίζει.

Ωστόσο ούτε η πρόταση των δημάρχων για αξιολογήσεις μπορεί να φέρει κοντά τις δύο πλευρές, καθώς πολλοί Δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει καν τις διαδικασίες και εν γένει οι αξιολογήσεις αργούν, ενώ τα όποια επιχειρήματά τους ακυρώνονται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των δημοτικών υπαλλήλων δεν έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, που αποτελεί και την κόκκινη γραμμή της τρόικας.

Επίσης χθες, οι κ.κ. Μιχελάκης και Μητσοτάκης ανακοίνωσαν ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα αποχωρήσουν μέσω οκτάμηνης διαθεσιμότητας από τους Δήμους και 2.200 σχολικοί φύλακες.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το άρθρο για τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων με τις οποίες παραμένουν στις υπηρεσίες τους οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να εκδικαστούν ως την 1η Νοεμβρίου και οι αποφάσεις να εκδοθούν ως τις 12 Δεκεμβρίου του 2013.

Με το σκεπτικό ότι οι συμβασιούχοι δεν θα πρέπει να «πληρώσουν» την αυτοδίκαιη διακοπή των συμβάσεών τους, αν δεν έχει εκδικαστεί μέχρι τότε η υπόθεσή τους λόγω των καθυστερήσεων στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, το υπουργείο συζητά ακόμη και την μετακίνηση δικαστικών για να προχωρήσει το σύνολο των υποθέσεων αυτών, που φθάνουν τις 8.000.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα μαζί με το σχέδιο νόμου για τη ΝΕΡΙΤ, που θα αποτελέσουν τις δύο πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.