current views are: 1

9 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση09:41

Ψαριανός: Δεκάδες νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό

Ερώτηση για το σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Δημοσίευση 09:41’
αρθρο-newpost

Ερώτηση για το σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Ερώτηση για το σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Ψαριανού:

«Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν τις επόμενες ημέρες οι Μικρές Κυκλάδες και τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η σύμβαση ανάθεσης της τροφοδοσίας των νησιών αυτών για το καλοκαίρι έχει μπλοκαριστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν και οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι, είχε καταθέσει προσφορά μόνο μία εταιρία, με την οποία τελικά υπεγράφησαν δυο συμβάσεις απευθείας ανάθεσης. Η πρώτη έληξε πριν από λίγες ημέρες ενώ η δεύτερη, ύψους περίπου 1,5 εκ. €, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα παραπάνω έρχονται να αναδείξουν το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου και το οποίο γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η υδροδότηση των νησιών αυτών συνεχίζει να γίνεται με όρους τους παρελθόντος, με ξεπερασμένα και πανάκριβα μοντέλα και με τον «νερουλά» του Αιγαίου να καθορίζει τους όρους και τις τιμές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «Υδριάδα», η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης, έργο της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η «Υδριάδα» εγκαταστάθηκε έξω απ΄το λιμάνι της Ηρακλειάς το 2007. Κόστισε 2,8 εκ. ευρώ και είναι 100% οικολογική αφού δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα και χημικά. Ταυτόχρονα διαθέτει τηλεχειρισμό για όλες τις λειτουργίες και έχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω ασύρματου δικτύου internet. Το έργο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε από τους αρμόδιους φορείς και η μονάδα σταδιακά καταστρέφεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες μονάδες αφαλάτωσης που είτε έχουν χαλάσει και δεν επισκευάζονται είτε δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

– Πότε προβλέπεται να δοθεί η έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου προς τον ανάδοχο για την τροφοδοσία των νησιών, λύση που είναι μεν ακριβή και ξεπερασμένη αλλά θα δώσει άμεσα λύση στα νησιά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό;

– Είναι στις προθέσεις της πολιτείας να προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου και οικονομικού συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων (σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, μικρά φράγματα, ταμιευτήρες συλλογής του νερού) για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου μάλιστα ότι αποτελεσματικές και δοκιμασμένες λύσεις υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια καθώς επίσης και εγχώρια τεχνογνωσία».


σχετικα αρθρα