Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την είδηση οι εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς επίσης και οι απόστρατοι ότι επί του παρόντος δεν θα υποστούν καμία άλλη περικοπή στις αποδοχές τους.

Ήδη έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 40-45% τα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πολλοί μάλιστα που δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν υποβάλλουν παραίτηση καθώς δηλώνουν οικονομική αδυναμία να καλύψουν το κόστος μίας μετάθεσης.

Τους ικανοποίησε ότι η πολιτική δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου για σθεναρή αντίσταση από την πλευρά του σε οποιαδήποτε δρομολογούμενη μείωση των αποδοχών τους, είχε ουσιαστικό αντίκρισμα.

Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχαν πληροφορίες πως θα πρέπει να μειωθεί το μισθολόγιο των ένστολων κατά 88.000.000 ευρώ όπως προβλέπονταν στο μνημόνιο.

Μαθαίνουμε ότι το «κούρεμα» αυτό μεταφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία βέβαια ήδη είναι ισοπεδωμένα.

Ουσιαστικά το Πεντάγωνο δεν θα υλοποιήσει παρά τις επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν, κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα αρκεστεί στην περιορισμένη συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας.

Και αυτό γιατί το οποιοδήποτε οπλικό σύστημα είναι άχρηστο όταν βρίσκεται σε χέρια εξαθλιωμένων αξιωματικών, οπότε και προτιμήθηκε να μην υποστούν και άλλες περικοπές οι ένστολοι.

Στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την έκβαση αυτή και τη διάσωση των αποδοχών του προσωπικού.

Θέλουν να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Και ούτε θα χρειαστεί να δοθεί εκ νέου μάχη για το θέμα αυτό από τον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο.

Γ.Κοκ.