current views are: 1

9 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση11:18

Οι αλλαγές σε Δημόσιο, Υγεία και φορολογία που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να συντάξει το νέο πολυνομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της «κουτσουρεμένης» δόσης των 6,8 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση 11:18’
αρθρο-newpost

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να συντάξει το νέο πολυνομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της «κουτσουρεμένης» δόσης των 6,8 δισ. ευρώ.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να συντάξει το νέο πολυνομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της «κουτσουρεμένης» δόσης των 6,8 δισ. ευρώ.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της… δόσης.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα μαζί με το σχέδιο νόμου για τη ΝΕΡΙΤ, που θα αποτελέσουν τις δύο πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τη βασική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, ο νόμος προβλέπει απολύσεις και κινητικότητα στον δημόσιο τομέα , αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα στον τομέα της υγείας αλλά και νέα εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα η κατάσταση είναι έκρυθμη με τις αντιδράσεων των φορέων να προμηνύουν ότι έρχεται ένα καυτό καλοκαίρι. Ήδη σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ απεργεί για δεύτερη ημέρα, βάζοντας λουκέτο στις υπηρεσίες των Δήμων.

Ειδικότερα, στον δημόσιο τομέα προβλέπεται ότι θα μετακινηθούν έως 3500 δημοτικοί αστυνομικοί στην ΕΛΑΣ, έως 5.000 εκπαιδευτικοί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία, άλλοι 2.000 θα φύγουν από γενικούς φορείς του ευρύτερου Δημοσίου και 1.200 από τα υπουργεία. Επίσης, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500, θα μπουν σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες υπάλληλοι των ΟΤΑ, που θα κριθούν «υπεράριθμοι».

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για την κινητικότητα, όσοι μετακινηθούν θα μένουν έως και οκτώ μήνες στο σπίτι τους και θα παίρνουν το 70% του μισθού που έπαιρναν μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού μετά θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι 12.500, για να καλυφθεί η ίδια απαίτηση που υπάρχει για το β’ εξάμηνο του 2013.

Στον τομέα της Υγείας, προβλέπεται νέο «ψαλίδισμα» των παροχών του ΕΟΠΥΥ με περιορισμό διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και παύση χρηματοδότησης σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι αλλαγές που προωθούνται στον ΟΑΕΕ είναι δεκάδες, καθώς μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην επιβληθεί ο φόρος 0,2% επί των κερδών των επιχειρήσεων, την πόρτα του ΟΑΕΕ, αναμένεται να περάσουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι  που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ή ειδικά ταμεία, όπως επαγγελματίες που έχουν ειδικό Ασφαλιστικό Οργανισμό Κύριας ασφάλισης (πχ Ναυτικών Πρακτόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών & Υπαλλήλων Τύπου κ.α.).

Στο πεδίο της φορολογίας, προβλέπεται η αναδρομική επιβολή του φόρου Πολυτελείας, τον οποίο θα πληρώσουν όσοι έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κ.ε.

Τέλος, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank έως τις 15 Ιουλίου.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του φαρμάκου αλλά και του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο για το οποίο να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς.


σχετικα αρθρα