Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας περί την υπηρεσία και της πλαστογραφίας, καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ζητούν με το πορισματικό κείμενο γνώμης τους οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και υπογράφουν οι Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου

Συγκεκριμένα αναφέρουν «Σημειώνουμε με έμφαση ότι η παρούσα γνώμη δεν αποτελεί «πόρισμα», αλλά την άποψη, θέση και πρότασή μας, που θα έπρεπε κανονικά να έχει δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο διαβούλευσης.

Δυνατότητα η οποία αποκλείσθηκε, εσκεμμένα και μεθοδευμένα, διότι, προφανώς, η διαβούλευση βλάπτει σοβαρά τη συγκάλυψη. Αποτέλεσε επιδίωξή μας να δοθεί ένα τέλος στην κατάπτυστη πρακτική υποβολής ξεχωριστών πορισμάτων, που κομματικοποιεί και ευτελίζει μια ποινική διαδικασία. Η έννομη αυτή και θεσμική αξίωσή μας προσέκρουσε στην αμετανόητη στάση μιας εθισμένης στην απαξίωση των θεσμών πλειοψηφίας». 

Στο κείμενο των 230 σελίδων μεταξύ άλλων ζητούν:

- Να γίνουν αρμοδίως και αμελλητί οι απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης της συμμετοχικής του δράσης σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη ποινικώς στο στάδιο της προδικασίας συμπεριφορά των Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη και, ειδικότερα, να διερευνηθεί εάν συντρέχει περίπτωση ηθικής αυτουργίας σε αξιόποινες συμπεριφορές των ανωτέρω μη κυβερνητικών προσώπων.

- Να γίνουν αρμοδίως και αμελλητί οι απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης τέλεσης ποινικών αδικημάτων περί την υπηρεσία και περί την απονομή της δικαιοσύνης, εν αναφορά με όσα περιέχονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Διώτη, σχετικά με υπόθεση που εκκρεμούσε, τον Ιούλιο 2011, στην Εισαγγελία και την οποία ο Ιωάννης Διώτης παρακολουθούσε για λογαριασμό του ανησυχούντος και αδημονούντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

- Να γίνει αμελλητί κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι πιθανόν να χρησιμοποίησε για την τέλεση των ερευνώμενων αξιόποινων πράξεων και να παραγγελθεί πραγματογνωμοσύνη.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

- Να γίνει διερεύνηση, μέσω του αρμοδίου τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος, με σκοπό την αναζήτηση και ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών στους κατασχεθέντες υπολογιστές και λοιπά πειστήρια, με αναζήτηση και των ιχνών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διευθύνσεων που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσε και μέσω κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα και με τις σχετικές καταγραφές δύο διαφορετικών συσκευών στην ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του ιδίου και των λοιπών εμπλεκομένων προσώπων κατά τα επίμαχα διαστήματα κατά τα οποία εντοπίζεται δραστηριότητα στα ηλεκτρονικά αρχεία της λίστας ή δραστηριότητα σχετικά με τη λίστα.Ενώ δεν παραλείπουν στο πορισματικό κείμενο γνώμης να ζητήσουν να διερευνηθεί αρμοδιώς και ανάλογα με την περίπτωση η τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και εκ μέρους του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ζητούν, ακόμα, μεταξύ άλλων να διαβιβασθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά των καταθέσεων του κ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στην προκαταρκτική επιτροπή για τη διερεύνηση τέλεσης του αδικήματος της ψευδούς ανωμοτί καταθέσεως και της ψευδορκίας αντιστοίχως

Για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητούν να παραμείνει ανοιχτή η έρευνα, ώστε με νέα δεδομένα, τα οποία πιθανότατα θα προκύψουν από τη διαδικασία να διερευνηθεί μεταξύ άλλων περαιτέρω «το ενδεχόμενο συμμετοχικής του δράσης στην αξιόποινη συμπεριφορά του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας, στα υπ’ αυτού τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, και της παράβασης καθήκοντος»

Θέτουν επίσης προς εξέταση το τυχόν αξιόποινο της άρνησης προσέλευσης του πρώην πρωθυπουργού ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να κριθεί αν «ο ίδιος έχει την ιδιότητα υπόπτου ή κατηγορουμένου στην υπόθεση αυτή». Κατόπιν τούτου, σημειώνεται ότι «σε θετική περίπτωση, προδήλως δεν μπορεί να ελεγχθεί ποινικά η άρνηση προσέλευσής του ως μάρτυρος. Σε αρνητική περίπτωση, δεν μπορεί να μείνει ανέλεγκτη».

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το πορισματικό κείμενο γνώμης που υπογράφουν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωής Κωνσταντοπούλου.