Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατρέψει τη δικομματική κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Η ερμηνεία ότι πρόκειται απλώς για μια διαμάχη της κυβέρνησης με τις συντεχνίες μοιάζει απλοϊκή, εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν υπολογίσει αρκετά τις αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ομάδα βουλευτών της ΝΔ, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι μπορεί να εκδηλωθεί μια κάθετη διαφοροποίηση σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, αν και δεν υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία στο «μπλοκ» των διαφωνούντων.

Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί κρας τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης, ενώ είναι εμφανής η διάρρηξη των σχέσεώς της με το συνδικαλιστικό τμήμα. Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς πέραν των άλλων έχουν διακοπεί ακόμη και οι όποιες προσωπικές σχέσεις στελεχών της ΝΔ -που έπαιζαν το ρόλο διαμεσολαβητή-με συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.  

Παράλληλα, στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση της χώρας, μερίδα βουλευτών και στελεχών παρασκηνιακά αντιδρούν και μένει να φανεί εάν έως το τέλος θα επιμείνουν στις αντιδράσεις και θα καταψηφίσουν.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατά μέτωπον επίθεση των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ δέχεται και πίεση από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ.

Σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το πρόβλημα της εσωτερικής αντιπαλότητας στο συνδικαλιστικό της ΝΔ, αναμένεται να γίνουν κομματικές συσκέψεις τις επόμενες ώρες, ενώ πολιτικό μασάζ θα υπάρξει και για τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει σε όλους τους τόνους ότι «η κυβερνητική πολιτική δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση» και ζητάει από όλους την πλήρη και ανοικτή στήριξή τους.

Το ερώτημα είναι ποιοι υπουργοί θα δείξουν προθυμία να υποστηρίξουν δημοσίως τις κυβερνητικές επιλογές πέραν του χαρτοφυλακίου τους, ενώ αρκετοί εκφράζουν  επιφυλάξεις για την «πολιτική διαχείριση» ή άλλως την τακτική της κυβέρνησης.

Μάλιστα κάποιοι υπουργοί φέρονται να έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου:  «Δεν είναι δυνατόν να σηκώνω μόνος μου το βάρος της στήριξης της κυβέρνησης. Να βγουν να μιλήσουν όλοι». Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά δεν θέλησαν να δείξουν ότι συμφωνούν, αλλά έχουν ζητήσει να υπάρξει συστράτευση όλων.

Στο σχεδιασμό που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει ολομέτωπη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και με ταυτόχρονο άνοιγμα στις δυνάμεις που θα συγκροτήσουν «μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία».

Όλα είναι και πάλι ρευστά και η κυβέρνηση έχει να περάσει ένα εφιαλτικό δεκαήμερο με την αγωνία να κυριαρχεί για την συνοχή της.