current views are: 1

10 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση03:59

Η ώρα για τον μεγάλο συμβιβασμό ή το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ώρα για τον μεγάλο συμβιβασμό ή το μεγάλο ξεκαθάρισμα έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ομιλία εφ όλης της ύλης  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγει σήμερα το βράδυ της εργασίες του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο  θα κλείσει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή με την εκλογή του Προέδρου και της νέας ηγεσίας. 

Δημοσίευση 03:59’
αρθρο-newpost

Η ώρα για τον μεγάλο συμβιβασμό ή το μεγάλο ξεκαθάρισμα έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ομιλία εφ όλης της ύλης  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγει σήμερα το βράδυ της εργασίες του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο  θα κλείσει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή με την εκλογή του Προέδρου και της νέας ηγεσίας. 

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Η ώρα για τον μεγάλο συμβιβασμό ή το μεγάλο ξεκαθάρισμα έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ομιλία εφ όλης της ύλης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Tσίπρας ανοίγει σήμερα το βράδυ της εργασίες του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο  θα κλείσει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή με την εκλογή του Προέδρου και της νέας ηγεσίας. 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις , στα εσωτερικά του κόμματος του και στο πως βλέπει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο κόμμα αλλά και στις συνεργασίες με τα αλλά κόμματα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το συνέδριο αυτό θα στιγματιστεί από μάχες χαρακωμάτων ενώ άλλοι λένε ότι ολοι είναι έτοιμοι για έναν ιστορικό συμβιβασμό εξ αιτίας της κρίσιμης κατάστασης  που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως είναι έτοιμος να δώσει το καλό παράδειγμα δείχνοντας ότι, ότι λέει το εννοεί.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε το προεδρείο του Συνεδρίου όπου εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου  κάνοντας μια συμβολική κίνηση το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ -που είναι και  η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, και στην οποία ανήκει ο πρόεδρος του- θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει την αυτοδιάλυση του.

Είναι άγνωστο πόσοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση θα πειστούν για να κάνουν κάτι παρ όμοιο. Το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν ευχαριστημένος και με λιγότερα πράγματα από την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Όπως λένε κάποιοι θα του αρκούσε ακόμα και  η διαβεβαίωση – χωρίς πάθη και εντάσεις- ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και στο προσεχές μέλλον χωρίς να υπάρξουν ηττημένοι.

Αυτό που σίγουρα θα ήθελε να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν μια ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των συνιστωσών σε υψηλούς τόνους.

Προφανώς η αγωνιά του είναι να αποδείξει στους ψηφοφόρους του αλλά και στους αναποφάσιστους πολίτες ότι  παρά τις όποιες εσωκομματικές διαφωνίες για επιμέρους θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ενιαία γραμμή για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μια γραμμή που  κινείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ και που ο βασικός κορμός της τακτικής που θα ακολουθήσουν  θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση.

Εκτός όλων των άλλων ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιθυμούσε ο απόηχος που θα αφήσει το συνέδριο αυτό να είναι  η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα  κόμμα που είναι έτοιμο να κυβερνήσει παρά την καταγραφή των διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων.

Γνωρίζοντας πολύ καλά δε, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα καταγράφει όλες τις ομιλίες , τοποθετήσεις και προτάσεις των μελών του που μερικές φορές είναι διαφορετικές από της ηγεσίας θέλει την ερχόμενη Δευτέρα να έχει κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων μέσα από την διαφορετικότητα.

Καλού κακού πάντως όλες οι πλευρές έχουν προσπαθήσει να έχουν μια σημαντική εκπροσώπηση στο συνέδριο αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι… τρικλοποδιές. Οι σύνεδροι θα είναι  3.350 συν τους περίπου  50  αριστίνδην. Από αυτούς οι Προεδρικοί έχουν πάνω από το 65%  ενώ η  Αριστερή Πλατφόρμα γύρω στο 26%.

Σε ότι αφορά την εκλογή της νέας ηγεσίας όλα δείχνουν ότι οι λίστες θα είναι δύο. Η μία της ομάδας του Προέδρου και στην οποία θα περιλαμβάνονται ο Αλέξης Μητρόπουλος,  Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης και η δεύτερη της  «Αριστερής Πλατφόρμας» των Παναγιώτη Λαφαζάνη-Δημήτρη Στρατούλη,  Αντώνης Νταβανέλου, Γ. Θεωνάς , Γ. Μαντά και άλλων.

Να θυμίσουμε πάντως ότι κατά της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών έχουν ταχθεί ο Μ. Γλέζος, ο Γιάννης Θεωνάς και Αντώνης Νταβανέλλος αλλά και οι  Πάνος Μαντάς, Ηλίας Νικολόπουλος και Βαγγέλης Κρητικός.


σχετικα αρθρα