current views are: 1

10 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση10:14

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ βαδίζει προς το τέλος της διαδρομής

Πολύ πιθανό φαίνεται πως είναι το πολιτικό τέλος του επί 18 συναπτά έτη πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Δημοσίευση 10:14’
αρθρο-newpost

Πολύ πιθανό φαίνεται πως είναι το πολιτικό τέλος του επί 18 συναπτά έτη πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πολύ πιθανό φαίνεται πως είναι το πολιτικό τέλος του επί 18 συναπτά έτη πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπό το βάρος του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας (SREL). Ένα τέλος που ακόμα και να μην έρθει σήμερα δύσκολα μπορεί να φτιάξει την «τσαλακωμένη» εικόνα του «πατέρα» του Μεγάλου Δουκάτου.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, που αποτελεί τον μακροβιότερο δημοκρατικά εκλεγμένο επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή, όμως φαίνεται πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων ήταν μια αφορμή.

Ένας εκ των συντακτών της κοινοβουλευτικής έκθεσης, που κατηγόρησε τον Γιουνκέρ για πολιτική αμέλεια επί των θεμάτων της υπηρεσίας πληροφοριών, έκανε λόγο για «έλλειψη ηγεσίας στη χώρα», σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung, αναμένοντας την παραίτησή του σήμερα.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο Γιουνκέρ σε εκδήλωση όπου παραβρέθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να πέσει χωρίς μάχη. Αυτό αποτελεί γρίφο και κυρίως το εάν προτίθεται ο 58χρονος νομικός να ηγηθεί του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος στις κάλπες που θα στηθούν, πιθανότατα, την 20η Οκτωβρίου. 

«Ο Γιουνκέρ δεν είναι ένας πολιτικός που απλά φεύγει» τονίζει στη SZ στενός του συνεργάτης. Παρά το σκάνδαλο, πάντως, για την πλειοψηφία των Λουξεμβουργιανών, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι ο «πατέρας» της χώρας. Οι επικριτές του, πάντως ότι του καταλογίζουν ότι η ενασχόλησή του με τα ευρωπαϊκά ζητήματα απέσπασε την προσχή του από τα εσωτερικά ζητήματα.

Ο Mr. Euro και οι πολιτικοί ελιγμοί

Η ανάμιξη του Γιουνκέρ σε ένα τέτοιο σκάνδαλο προκαλεί αίσθηση, «αγγίζοντας» ακόμα και τις Βρυξέλλες, αφού ο ηγέτης του Λουξεμβούργου είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες στα κοινοτικά όργανα, ως  γνωστός υπερασπιστής του κοινού νομίσματος και του ευρωπαϊκού οράματος.

Παρά την αποχώρησή του από την ηγεσία του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιουνκέρ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, εξαιτίας της μετριοπάθειάς του, των ελιγμών και της ικανότητάς του στην επίτευξη συμβιβασμών.

Και στην περίπτωση οριακών συνεδριάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα το απέδειξε αυτό, ακόμα και με τηλεφωνικές του παρεμβάσεις στο παραπέντε εκδήλωσης κρίσεων. Αξιωματούχος του Eurogroup και πρώην υφιστάμενος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ότι «είναι ένας πραγματικός πολιτικός». 

Το προσωνύμιο «Mr. Euro», κληρονομία της οκταετούς του παρουσίας στο τιμόνι του Eurogroup δεν είναι καθόλου τυχαίο.
ο γνωστός για το χιούμορ του Γιουνκέρ, αγαπάει το κάπνισμα και το καλό κονιάκ αλλά δεν ξεχνάει τις ρίζες του, αφού ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος και συνδικαλιστής, γράφει η Wort του Λουξεμβούργου.

Άσκησε ισχυρή επιρροή στον γιό του, που αν και συντηρητικός δεν πιστεύει ότι η ελεύθερη αγορά μπορεί να αποτελέσει λύση για όλα τα προβλήματα, θίγοντας συχνά τα ζητήματα ανισότητας. «Ο Γιουνκέρ είναι ο πιο σοσιαλιστής χριστιανοδημοκράτης που υπάρχει» είχε δηλώσει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δίωρη «απολογία» του Γιουνκέρ ενώπιον των λουξεμβουργιανών αντιπροσώπων. Θα φτάσει στο τέλος της πολιτικής του διαδρομής ο λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός, ή θα δώσει άλλη μία μάχη; Η απάντηση πολύ σύντομα.
 


σχετικα αρθρα