Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται ούτε να καταρρεύσει ούτε να κλείσει, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες ότι στον Οργανισμό θα μπουν ξένοι διαχειριστές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ο κ. Γεωργιάδης, σχολίασε το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ, δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα, αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια.  «Έχει χαθεί ο έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργεί σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού το υπουργείο δεν πρόκειται να αφήσει τον ΕΟΠΥΥ ούτε να καταρρεύσει, ούτε θα τον κλείσει, ούτε θα τον φτιάξει από την αρχή.  «Όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα γίνουν εν λειτουργία του» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις συμβεβλημένες με τον Οργανισμο κλινικές, είπε ότι οι εκπρόσωποί τους αντιδρούν δικαιολογημένα για τα μέτρα, που ελήφθησαν, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ, αλλά τόνισε πως το υπουργείο «θα προχωρήσει σε άμεση εξόφληση των ληξηπρόθεσμων οφειλών προς τις κλινικές και μεγαλύτερο έλεγχο για να φανεί ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και ποιος όχι».

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα στον χώρο της Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε: «Η δέσμευση του υπουργείου Υγείας αφορά 1.250 εργαζομένους έως το τέλος του 2013 και άλλους τόσους έως το τέλος του 2014. Υπάρχουν κένες οργανικές θέσεις και δεν θα δημιουργηθούν νέες».

«Από όπου μπορούμε να πάρουμε εργαζόμενους που θα μας φανούν χρήσιμοι, θα τους πάρουμε. Οι γιατροί δεν περιλαμβάνονται στη διαθεσιμότητα» είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις ακόμη και μετά το πρόγραμμα κινητικότητας σε ειδικότητες, όπως νοσηλευτές τραυματιοφορείς κλπ. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι στον χώρο της Υγείας δεν θα γίνουν απολύσεις.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση περίπου 20 νέων διοικητών σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν προσωρινές διοικήσεις. «Όσοι διοικητες έχουν πετύχει τους στόχους δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για τη θέση τους» και εξέφρασε την επιθυμία να έχει προσωπική επαφή με τους υποψήφιους διοικητές, πριν τοποθετηθούν.

Για το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Αντιλαμβανόμαστε το επείγον του θέματος για τα καινοτόμα φάρμακα, αλλά κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να "κρατηθεί" στα 2,37 δισ».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, ήταν ιδιαίτερα οξύς για το θέμα της κατάργησης της υγειονομικής διάταξης, που αφορά τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ και της δημοσιοποίησης των ονομάτων οροθετικών ιερόδουλων.

«Στο κομμάτι της δημοσιοποίησης έγιναν λάθη» είπε, αλλά αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης από την κ. Σκοπούλη τόνισε: «Έκανε κάτι αδιανόητο, δεν έφτιαξε καινούργια διάταξη και δεν υπήρχαν έλεγχοι για τα λοιμώδη νοσήματα».

Τόσο ο υπουργός όσο και η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή εξήγησαν ότι το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων θα πρέπει να ειδωθεί με μεγάλη ευαισθησία, αλλά και ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν.