Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Πολλοί είχαν και έχουν στο μυαλό τους ένα συνέδριο ισορροπιών. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι πια. Το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζει σήμερα, το βλέπει σαν την ιδανική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και να εδραιώσει, και με θεσμικό τρόπο την κυριαρχία του στο κόμμα.

Ο Τσίπρας θέλει να κάνει αυτό ακριβώς, το οποίο φοβούνται οι αντίπαλοι του.

Να κατοχυρώσει την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα του. Σε αυτά στοχεύουν η εκλογή από το συνέδριο, η διάλυση των συνιστωσών, η ψήφιση ενός νέου καταστατικού που θα δεσμεύει τα μέλη του κόμματος στις αποφάσεις των οργάνων. Με την εκλογή από το συνέδριο, θα είναι τόσο ισχυρός όσο και η Κεντρική Επιτροπή.

Η κατάργηση των συνιστωσών σημαίνει ότι κανείς δεν θα έχει βέτο στις αποφάσεις. Η υιοθέτηση του νέου καταστατικού σημαίνει, ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει σε βάθος χρόνου του κεφαλιού του αφού υπάρχει πια η δυνατότητα διαγραφών.

Πόσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν στο νέο σχήμα; Για την ηγετική ομάδα αυτό είναι αδιάφορο, αρνητικό θα το θεωρήσουν μόνον αν μείνει έξω ο Γλέζος, πάλι όμως θα βρούνε κάποιον τρόπο να συμπορευτούν.

Οι συνιστώσες που αντιδρούν όπως το ΔΗΚΚΙ ή η ΔΕΑ τους είναι αδιάφορες, κατ’ ιδίαν μάλιστα πολλοί θα προτιμούσαν να στείλουν τον Νταβανέλλο πακέτο στον Αλαβάνο, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσει η ΔΕΑ για τη συμμετοχή της στο νέο κόμμα. Δεν το κρύβουν πια.

Η πίεση της ηγεσίας που ευνοήθηκε και από τη συγκυρία αποδίδει. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες, η πλειοψηφία του Τσίπρα ενισχύθηκε, ο Λαφαζάνης αποδυναμώθηκε εξ’ ου και η επιστράτευση, σε όλες τις τοποθετήσεις των στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» ότι δεν έγινε ικανοποιητικός διάλογος και ότι ενεγράφησαν μέλη «φαντάσματα» που ήρθαν μόνο να ψηφίσουν.

Οι απρόθυμες συνιστώσες υποτάσσονται στο μοιραίο, έστω και δοκιμαστικά, έστω και αν αυτό για πολλούς σημαίνει το όπλο παρά πόδα, ξέρουν ότι σε αυτή τη φάση και με τη συγκυρία να μυρίζει εκλογές σύντομα, δεν μπορούν να αντιταχθούν στον Τσίπρα. Αριστερόστροφες συνιστώσες, όπως η ΚΟΕ, η ομάδα Ρόζα και το Κόκκινο, ανακοίνωσαν ήδη αναστολή λειτουργίας ή αυτοδιάλυση.

Ο ΣΥΝ διαλύεται σήμερα, η ΑΚΟΑ θα ακολουθήσει. Το 95% του στελεχιακού δυναμικού θα είναι με αυτόν τον τρόπο ενταγμένο στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Τσίπρα.

Ο μόνος εναλλακτικός πόλος στο κόμμα θα είναι ο Λαφαζάνης, ο οποίος όμως είναι πάρα πολύ κομματικός για να δημιουργήσει προβλήματα συνοχής.

Η ένταξη Μιχελογιαννάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πρώτη ένδειξη για το πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ηγεμονία του ο αρχηγός, μια μόλις εβδομάδα πριν από το Συνέδριο. Σειρά παίρνει η Λούκα Κατσέλη και διάφοροι άλλοι σημαίνοντες πασοκογενείς, οι οποίοι προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στην αριστερή πτέρυγα, αλλά και τους οποίους ο κ. Τσίπρας χρειάζεται για δύο λόγους.

Για να σχηματίσει ηγετική ομάδα και τεχνικές διαχείρισης της εξουσίας. Μετά τον έλεγχο του κόμματος, θα πρέπει να δείξει στον κόσμο πως μπορεί να κυβερνήσει και να διευρύνει τους ορίζοντες του κόμματος του. Χρόνο πολύ δεν θα έχει γι’ αυτό, αν πιστεύει όσα λέει η κυβέρνηση μπορεί να πέσει οποιαδήποτε στιγμή μετά το Σεπτέμβρη και να φτάσει το πολύ ως τον επόμενο Ιούνιο…