Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Mε τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής για νέα μέτρα από το φθινόπωρο και μία τμηματική καταβολή της δόσης - και αυτή υπό την αίρεση της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας στο πεδίο των συμφωνηθέντων - η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά προετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι και ένα ακόμη πιο θερμό Σεπτέμβριο.

Οι μάχες θα είναι αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες και η δικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν προκειμένου να κερδίσει τα στοιχήματα και να εξέλθει αλώβητη από τη μετωπική αντιπαράθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους που παραδοσιακά αποτελούν κύριες εκλογικές δεξαμενές για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές εντάσεις. 

Και το χειρότερο; Θα έχει να παλέψει όχι μόνο με τις εσωτερικές ισορροπίες, αλλά και με το γνώριμο, πλέον, κλίμα τρομοκρατίας που μετά από  μία ολιγόμηνη διακοπή, επανέρχεται δριμύτερο, με υπονοούμενα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και  επικριτικά για τη χώρα μας δημοσιεύματα στα ΜΜΕ Ευρώπης και Αμερικής.

Το πρώτο κρας τεστ θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα εισαχθεί την ερχόμενη Τρίτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες.

Τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν ότι η ύπαρξη περισσότερων του ενός άρθρων θα λειτουργήσει εκτονωτικά για τους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές και ταυτοχρόνως θα διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ να διαφοροποιηθεί επί μέρους χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί ολοκληρωτικά απέναντι στην κυβέρνηση.

«Το δίλημμα είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου ή η προσφυγή στις κάλπες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση της χώρας» σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν ελάχιστες επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι οποίες όμως δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο στην πραγματικότητα συνιστούν ένα νέο μίνι μνημόνιο, είναι βίαια και  επώδυνα για μεγάλες κατηγορίες πολιτών και  θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολλών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου, ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση θα φέρει και νέο πολυνομοσχέδιο σκούπα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όσα αποκλείστηκαν από το σημερινό, όπως πχ το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τα παραπάνω, θα πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα με την κινητικότητα στο δημόσιο – που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – την προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων – για την πορεία των οποίων γίνονται επικριτικά σχόλια στην έκθεση της τρόϊκας – αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις που επί του παρόντος λιμνάζουν…