current views are: 1

10 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση12:59

Παναγιωτόπουλος: «Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού»

«Λάθος» χαρακτήρισε την κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, θέτοντας τις προτεραιότητές του στην πρώτη του φιλική συνάντηση με τους συντάκτες Πολιτισμού ,χωρίς να παραλείψει, ωστόσο, τις δυσκολίες και την κρισιμότητα του φετινού καλοκαιριού.

Δημοσίευση 12:59’
αρθρο-newpost

«Λάθος» χαρακτήρισε την κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, θέτοντας τις προτεραιότητές του στην πρώτη του φιλική συνάντηση με τους συντάκτες Πολιτισμού ,χωρίς να παραλείψει, ωστόσο, τις δυσκολίες και την κρισιμότητα του φετινού καλοκαιριού.

«Λάθος» χαρακτήρισε την κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, θέτοντας τις προτεραιότητές του στην πρώτη του φιλική συνάντηση με τους συντάκτες Πολιτισμού, χωρίς να παραλείψει, ωστόσο, τις δυσκολίες και την κρισιμότητα του φετινού καλοκαιριού.

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα ότι «υπάρχει μια Ελλάδα, που δεν ηττάται, ανακάμπτει και θριαμβεύει».

«Ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η κυβέρνηση το παραδέχθηκε και το επανίδρυσε» τόνισε νωρίτερα,

«Η δική μας προσπάθεια είναι να φέρουμε σε πέρας όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι και να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει βαθύτερη Ελλάδα με διαχρονικότητα» εξήγησε ο νέος υπουργός, παρουσιάζοντας τις υπάρχουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και θέτοντας ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους την επιτυχή διοργάνωση της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, την 1 Ιανουαρίου 2014.

«Εκκρεμότητες υπάρχουν πολλές» παραδέχθηκε.

Από τις πρώτες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου είναι η νομοθετική ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής.«Δεν θα κλείσει, δεν θα περιοριστεί, θα επεκταθεί, και ο ρόλος του θα εξελιχθεί σε μια κεντρική κυψέλη πολιτισμού» τόνισε ο υπουργός.

Για την επιβίωση του ΤΑΠΑ, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που εντέλλεται να εξασφαλίζει τα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις, τα λειτουργικά έξοδα των εφορειών και των μουσείων, αλλά βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο υπουργός τόνισε:«Το ΤΑΠΑ είναι κομβικός οργανισμός. Χρειάζονται άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις και ρυθμίσεις».

Για το μείζον, όπως είπε, θέμα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και της ανάδειξης των πολύ σημαντικών μνημείων αστικού βυζαντινού πολιτισμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, και ότι γνωρίζει τις οξείες αντιπαραθέσεις αρχαιολόγων και υπευθύνων του ΜΕΤΡΟ, πλην όμως η λύση, όπως σημείωσε, θα δοθεί μόνον αφού συντεθούν όλες τις απόψεις και εξετασθεί ακόμη και το ενδεχόμενο «να συνυπάρξουν ΜΕΤΡΟ και αρχαιότητες».

Το θέμα της ανασυγκρότησης του υπουργείου (οργανόγραμμα, οικονομικά θέματα, κτιριακές εγκαταστάσεις) βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργού, που θεωρεί ως επικρατέστερο κτίριο για να «μετακομίσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού» τις εγκαταστάσεις του κτιρίου Τσαούσογλου, στην οδό Πειραιώς 260, καθώς και «από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα έχει γίνει μια σημαντική προεργασία». Σημειώνεται ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σήμερα διεσπαρμένες σε 17 κτίρια.

Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και για τα φθινοπωρινά εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο ΦΙΞ, που αναβάλλονται προσωρινά. Προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα, και όχι μόνον, έχουν αναστείλει τις εργασίες στο κτίριο ΦΙΞ για περίοδο δύο μηνών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει προγραμματισμένα για σήμερα δύο πολύ σημαντικά, όπως είπε, ραντεβού. Την πρώτη του συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Πρέπει να γίνουν από κοινού συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των δύο υπουργείων για κοινές δράσεις, με πρώτη και σημαντικότερη αυτήν της ένταξης, στα τουριστικά πακέτα, μνημειακών θησαυρών σε όλη τη χώρα».

Ιδιαίτερα ενημερωμένος εμφανίσθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος και για τον τομέα του ελληνικού κινηματογράφου, γνωρίζοντας ακόμη και το γεγονός ότι φέτος στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας θα τιμηθεί ο Έλληνας Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Φεντερίκο Φελίνι. Ο υπουργός ήταν γνώστης ακόμη της κεντρικής αφίσας του φεστιβάλ, που θα φέρει την μορφή του άδικο-χαμένου Έλληνα σκηνοθέτη.

«Εκκρεμεί μια συνάντηση με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» τόνισε και πρόσθεσε: «θέλουμε να βάλουμε το ελληνικό σινεμά στην τροχιά των διεθνών φεστιβάλ. Να μην αφήσουμε τους Ελληνες δημιουργούς στη μοναξιά τους. Θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα στο νομοθετικό πλαίσιο Γερουλάνου για τον κινηματογράφο».

Για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) ο υπουργός εξήγησε ότι η χώρα υποχρεώθηκε να συρρικνώσει οργανισμούς, και πρόσθεσε«καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε τέτοιες κρίσεις. Άμεση προτεραιότητα να συναντηθούμε με το ΔΣ του Κέντρου Βιβλίου».

Για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τέλος, είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα βγουν στον δρόμο εργαζόμενοι».

Παρόντες στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη.

«Με τον Γιάννη είμαστε παλιοί καλοί φίλοι και θα διαχειριζόμαστε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού και οι δύο» είπε για τον υφυπουργό ο κ. Παναγιωτόπουλος.


σχετικα αρθρα