Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ούτε ένα ευρώ δεν θα κοπεί  από τις αποδοχές των στρατιωτικών και από τις συντάξεις των αποστράτων ,σύμφωνα με σημερινές  δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από συνεργασία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Άμυνας. Να σημειώσουμε ότι η τρόικα απαιτούσε να μειωθεί κατά 88.000.000 ευρώ το μισθολόγιο των στρατιωτικών. Το ποσό αυτό  αποφασίστηκε  από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να αφαιρεθεί από τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήταν να υλοποιηθούν .

Ήδη οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί περικοπές τουλάχιστον 45%  στις αποδοχές τους . Ενδεικτικό είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΣ αμείβεται με 2.000 ευρώ περίπου και υποτίθεται ότι βρίσκεται στην υψηλότερη μισθολογική κλίμακα ενώ ο η σύνταξη του  απόστρατου αρχηγού  ΓΕΣ δεν ξεπερνάει τα 1.400 ευρώ… 

Επίσης ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με του στρατιωτικούς συντάκτες ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μία δικλείδα ασφαλείας για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Θα καταθέσει προσεχώς σχετικό νόμο  στη βουλή ο οποίος να υπαγορεύει ότι για να προβεί η χώρα μας  στην αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η σχετική σύμβαση από την αρμόδια επιτροπή της βουλής. Εκείνη θα εξετάζει αν η τιμή και η προσφορά που γίνεται στη χώρα μας είναι συμφέρουσα. Θα μελετά επίσης  και όλα τα σημεία της σύμβασης. Αυτό ,διευκρίνισε, δεν αντικαθιστά το ΚΥΣΕΑ καθώς αυτό θα εγκρίνει πρώτα την αναγκαιότητα ή όχι υλοποίησης του εκάστοτε εξοπλιστικού προγράμματος. 

Ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας ότι δεν πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που απαρτίζουν το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί σήμερα να αριθμούν γύρω στα 7.000 άτομα αλλά συνταξιοδοτούνται πάρα πολλοί.
Όσο για τις  κρατικές εταιρίες αμυντικής βιομηχανίας αυτές  θα συγχωνευτούν σε διοικητικό επίπεδο καθώς όπως εξήγησε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν τρία ξεχωριστά λογιστήρια. Η διάσωση τους απαιτείται για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Τέλος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι έχει στο υπουργικό γραφείο εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για αύξηση της θητείας των εφέδρων κατά τρεις μήνες. Να θυμίσουμε ότι η  θητεία  μειώθηκε στους 9μήνες βάση σχεδιασμού που προέβλεπε την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών που θα έφταναν  σταδιακά τις 40.000 προκειμένου να υπάρχει μία ικανοποιητική επάνδρωση των μονάδων. Λόγω της κρίσης όμως σταμάτησαν να προσλαμβάνονται Επαγγελματίες Οπλίτες και «πάγωσε» ο αριθμός τους γύρω στις 25.000. Αυτόματα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο   κενό , το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί με το κλείσιμο  ορισμένων μονάδων . 

Το ΓΕΕΘΑ έχει μελέτες  από τα Γενικά Επιτελεία , οι οποίες κρίνουν αναγκαία την αύξηση της θητείας. Οι αναφορές αυτές έχουν φτάσει στο γραφείο του υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου. Το θέμα βέβαια είχε τεθεί και στην προηγούμενη θητεία του Δ. Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο αλλά τώρα οι ανάγκες πιέζουν ασφυκτικά. 

Ο νυν υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος ήδη έστειλε σε παραμεθόριες μονάδες 300 φαντάρους που τους βρήκε να υπηρετούσαν  τη θητεία τους το Πεντάγωνο. Να σημειώσουμε ότι βάση νόμου οι έφεδροι υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο σε παραμεθόριες μονάδες  εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (κοινωνικοί, υγείας)  οπότε και μετατίθενται σε στρατόπεδα που βρίσκονται πλησίον του τόπου καταγωγής τους.