Η απελευθέρωση του «παρανόμως κρατουμένου» Κώστα Σακκά δεν συνιστά απλώς άσκηση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά πραγμάτωση της δημοκρατίας, εκπλήρωση δηλαδή της θεμελιώδους συνταγματικής υποχρέωσης όλων των ελλήνων, κατά την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, και των ελλήνων δικαστών κατά το άρθρο 87 του Συντάγματος, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως αναφέρει, ο Κώστας Σακκάς κρατείται παρά το Σύνταγμα και παρά το νόμο και αυτό σημειώνει πως δεν είναι ανεκ τό σε μια δημοκρατία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Ακόμη και με την πλέον διασταλτική ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, ακόμη και με την πλέον αυταρχική εφαρμογή της νομοθεσίας, που μετατρέπει – παράνομα - εκείνο που ορίζεται ως εξαιρετικό, σε τρέχον και καθημερινό, έχει εδώ και πέντε εβδομάδες συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, στέρησης, δηλαδή της ελευθερίας χωρίς δικαστική κρίση περί ενοχής και χωρίς επιβολή ποινής μετά από δίκη», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Δικαιοσύνη οφείλει να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία, που «αυτά περιφρονούνται και ποδοπατούνται από την κυβέρνηση και εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές, που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές αλλά και η ίδια η δημοκρατία, όλοι - και οι κρίνοντες - κρίνονται.