current views are: 1

10 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση17:18

«Επικίνδυνοι οι υπερβολικοί φόροι και ενδεχόμενο νέων μέτρων στην Ελλάδα»

Τις έντονες αμφιβολίες της εκφράζει η τρόικα για το αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διαθετειμένη να γυρίσει σελίδα. Σε μια αποκαλυπτική έκθεση για τη χώρα μας η τρόικα, εκτιμά ότι η ύφεση για το 2013 θα ανέλθει στο 4,2%, ενώ τονίζει ότι η υπερβολική επιβολή φόρων που υπάρχει, είναι επικίνδυνη.

Δημοσίευση 17:18’
αρθρο-newpost

Τις έντονες αμφιβολίες της εκφράζει η τρόικα για το αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διαθετειμένη να γυρίσει σελίδα. Σε μια αποκαλυπτική έκθεση για τη χώρα μας η τρόικα, εκτιμά ότι η ύφεση για το 2013 θα ανέλθει στο 4,2%, ενώ τονίζει ότι η υπερβολική επιβολή φόρων που υπάρχει, είναι επικίνδυνη.

Τις έντονες αμφιβολίες της εκφράζει η τρόικα για το αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διαθετειμένη να γυρίσει σελίδα. Σε μια αποκαλυπτική έκθεση για τη χώρα μας η τρόικα, εκτιμά ότι η ύφεση για το 2013 θα ανέλθει στο 4,2%, ενώ τονίζει ότι η υπερβολική επιβολή φόρων που υπάρχει, είναι επικίνδυνη για τα έσοδα αφού υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί νέο κενό. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμο όπου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του Eurogroup διέψευσε την ύπαρξη της έκθεσης.

Συγκεκριμένα, σε προσχέδιο της έκθεσης που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, επισημαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο κενό.

Συγκεκριμένα, η τρόικα υπολογίζει την ύφεση στο 4,2% για το τρέχον έτος, τοποθετώντας στο 0,6% την ανάπτυξη για το 2014. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εκφράζουν νέες αμφιβολίες για την πραγματική βούληση της Ελλάδας να αλλάξει σελίδα, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.

Όπως τονίζει «η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης συνιστά κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας» ενώ προσθέτει ότι «η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό».

Στην έκθεση σημειώνεται πως η δημοσιονομική “τρύπα” ενδέχεται να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 2 δισ. ευρώ, φέτος και το 2014, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί για να λάβει τις υπο-δόσεις. Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%. 
Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014. 

Σχετικά με τη διαφθορά, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η πάταξή της έχει μείνει πίσω, ενώ ασκείται έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό», σημειώνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Παράλληλα τόσο το Ταμείο όσο και τα νοσοκομεία συσσωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες.

 


σχετικα αρθρα