Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 1ου συνεδρίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, θέτοντας το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνια», ενώ έκανε «άνοιγμα» προς το ΚΚΕ αλλά και προς την Κεντροδεξιά -με επίκληση της καραμανλικής παράδοσης- εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση.

«Εδώ και ένα χρόνο, μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη που ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα: Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς που καταφέρνει να ενώνει το λαό μας σε ένα ευρύ μέτωπο νίκης και ανατροπής» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Όλες οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα. Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας» επισημαίνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας, περιμένει «την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας. Και να κυβερνήσουμε το τόπο στη πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από τη κρίση».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ, ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος αταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων, για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Παράλληλα μίλησε για διαδικασίες αδειοδότησης από μηδενική βάση. «Γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη πρέπει να πάψει να είναι το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρας» είπε ενώ έκανε αναφορά και σε «ισχυρή δημόσια ΕΡΤ. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η δημόσια τηλεόραση δεν θα είναι παρίας αλλά κυρίαρχος παίχτης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή παρανομεί. Και αναρωτιόμαστε: Υπάρχει ένας εισαγγελέας για να ζητήσει το λόγο από τους υπεύθυνους για το μαύρο υπουργούς;

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «προσπάθησε με πάθος ο κ. Σαμαράς, να πουλήσει τη ΔΕΠΑ. Αυτό δε θα βοηθούσε την ανάπτυξη.
Αυτό που θα βοηθήσει την ανάπτυξη είναι να σταματήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν καπέλο 30% στις τιμές του αερίου. Αλλά αυτό δεν απασχόλησε καθόλου τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως εμάς δε μας απασχολεί καθόλου το φιάσκο του κου Σαμαρά. Μας απασχολεί που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγκομαχούν επειδή οι μεσάζοντες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, κάνουν πάρτυ. Αυτό το πάρτυ θέλουμε να σταματήσει.

Μετασχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα» είπε, σημειώνοντας ότι «εχω πει πολλές φορές ότι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, δε θα είναι ένα κόμμα, σαν όλα τα άλλα. Γιατί για εμάς το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός».

Για το θέμα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έχουμε καταλήξει όλοι, σχεδόν ομόφωνα, και υπήρξε απαίτηση της πλατιάς πλειοψηφίας της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. ΣΥΡΙΖΑ των μελών του σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικός, πολυτασικός, που δίνει χώρο σε όλες τις γνώμες και επιτρέπει να ανθίζουν όλες οι γνώμες -συλλογικές ή ατομικές. Σημαίνει ότι συνεχίζουμε και αναπτύσσουμε την παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς να διαλέγεται και να συνθέτει. Σημαίνει δικαιώματα ελέγχου, δικαιώματα γνώμης, δικαιώματα διαφωνίας για όλους και για κάθε μέλος».

«Κανένας ΣΥΡΙΖΑ των μελών δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν αποφασίσουμε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μέλη με όλα τα δικαιώματα αλλά και όλες τις υποχρεώσεις, που αυτό συνεπάγεται και όχι διχασμένες προσωπικότητες» είπε με νόημα.

«Πυρά» κατά του Μνημονίου

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «άποψη ότι μπορεί να υπάρξει "εφαρμογή του Μνημονίου" με κοινωνική ευαισθησία και "κόκκινες γραμμές", ο "αριστερός κυβερνητισμός" δηλαδή που εξέφρασε κυρίως η ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκε όλον τον τελευταίο χρόνο πόσο ανεδαφικός και έωλος είναι» αναφέροντας ότι «τα Μνημόνια δεν είναι μια τεχνική διαδικασία».

«Τα Μνημόνια είναι ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας – σοκ, που όχι μόνο αμφισβητεί αλλά προχωρά εμπράκτως στην ολική κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ανοικτές πλέον εκφράσεις πολιτικής και συνταγματικής εκτροπής. Εδώ και ένα χρόνο η Δημοκρατία στην Ελλάδα συρρικνώνεται, το Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο, ακόμα και η στοιχειώδης τυπική διάκριση των εξουσιών καταργείται» σημείωσε.

Ιδεολογική επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας. Ο ιδεολογικός της λόγος επανέρχεται στις ράγες της εμφυλιοπολεμικής δεξιάς, αναδεικνύοντας ένα πρωτοφανή αλλά και ιστορικά αφύσικο ρεβανσισμό απέναντι στην Αριστερά και την κοινωνία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ιδεοληψία των φανατικών της σημερινής ΝΔ έχει σβήσει τα ίχνη της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής παράδοσης του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού" και του αστικού κοινοβουλευτισμού, μεταβάλλοντάς την σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού, που θα στηρίζεται από τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.

«Μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς» είπε ακόμα αφήνοντας αιχμές για το ΠΑΣΟΚ.

«Άνοιγμα» στο ΚΚΕ

«Στο κοινωνικό αυτό μέτωπο δεν ξεχνάμε – και δεν αγνοούμε – τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Θεωρούμε αδιανόητο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες» είπε ακόμα.

«Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Το μνημόνιο είναι η συμπυκνωμένη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η επιμονή, λοιπόν, της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του μνημονίου, αποτελούν αντιεπιστημονική και ανιστόρητη προσέγγιση» σημείωσε.

«Το ΚΚΕ για εμάς, έχει και θα έχει πάντοτε τη θέση του σ’ αυτό το δημοκρατικό, ταξικό μέτωπο. Στο αναγκαίο μέτωπο όλων των δυνάμεων της αριστεράς» ανέφερε ακόμα με νόημα.

Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Όσοι και όσες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της απειλής για τη δημοκρατία σήμερα στην Ελλάδα, μπορούν να ακουμπήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί απαραίτητα θα συμφωνήσουν μαζί μας στις θέσεις μας για την οικονομία ή τη πολιτική συγκυρία. Αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη με προοπτική διακυβέρνησης, που μπορεί να εγγυηθεί τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου και κάθε συλλογικότητας απέναντι σε έναν ισοπεδωτικό αυταρχισμό, που συρρικνώνει ακόμα και τις κατακτήσεις του διαφωτισμού, τις κατακτήσεις της αστικής δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και τολμάμε να διακηρύξουμε ότι ένα μόνο χρέος εμείς αναγνωρίζουμε: Το χρέος της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Τελεία και παύλα. Όποιος φαντάζεται ότι θα υποχωρήσουμε από αυτή την κόκκινη γραμμή δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Όποιος φαντάζεται ότι θα υποχωρήσουμε από την κατάργηση, την ακύρωση, την ανατροπή των μνημονίων δεν έχει ιδέα για την πολιτική και τη θέλησή μας. Δεν έχει καταλάβει με ποιους έχει να κάνει» είπε.

«Τα διλήμματα είναι μεγάλα και καθοριστικά: Μνημόνια ή δημοκρατία. Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη. Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία. Και τελικώς όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ!» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θα είναι αγώνας όλων των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, που με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δουν να ανατρέπεται μια πολιτική που διαφημίζεται και θεωρείται ως μονόδρομος. Με σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος. Με στόχο διαγραφή μεγάλου μέρους του, τη ρήτρα ανάπτυξης και το πάγωμα αποπληρωμής των τόκων. Με δυνατή Συμμαχία του Νότου Με στόχο μια Διεθνή διάσκεψη για το χρέος, στα πλαίσια της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, για τη Γερμανία».

«Η κυρία Μέρκελ και οι αυτουργοί της σημερινής πολιτικής πιστεύουν ότι είμαστε ο βασικός τους αντίπαλος. Μας αντιμετωπίζουν σαν τον βασικό τους αντίπαλο. Κάνουν ότι μπορούν για να μας διαβάλουν, να μας συκοφαντήσουν ως τυχοδιώκτες, να μας δυσφημίσουν. Γιατί πιστεύουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί φοβούνται ότι μπορούμε να απειλήσουμε την παντοκρατορία τους» ανέφερε ακόμα.