Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόταση για ονομασία "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας", σχολιάζουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, προβάλλοντας σχετικές αναφορές του ηγέτη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

«Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε επίπεδο εκπροσώπων μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας και δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα του ονόματος. Τώρα υπάρχει μία πρόταση-για "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα βασικό κείμενο, γύρω από το οποίο οι δύο χώρες μπορούν να καθίσουν και να συνομιλήσουν», ανέφερε ο κ. Αχμέτι στο πλαίσιο ομιλίας του, χθες, στη Σόφια, με θέμα: «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους-Συμφιλίωση και Ενσωμάτωση».

Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) σημειώνει ότι προφανώς ο κ.Αχμέτι αναφέρθηκε στην τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς, κατά την τελευταία συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του ΟΗΕ, στις 9 Απριλίου, είχε δηλώσει ότι επέδωσε «συγκεκριμένη πρόταση» για το ζήτημα της ονομασίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης.

Ο Αλί Αχμέτι, στην ίδια ομιλία του στη Σόφια, σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι πιο δύσκολη από τη διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

«Το ζήτημα του ονόματος είναι αρκετά συναισθηματικά φορτισμένο και όπου υπάρχουν συναισθήματα δεν υπάρχει ορθολογισμός. Για την επίλυσή του απαιτείται η διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας και η υποστήριξη των χωρών της περιοχής», πρόσθεσε ο κ.Αχμέτι.