Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Χωρίς ενστάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προχωρά η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα της υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τους δανειστές , με αιχμή την κινητικότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά την εξαιρετικά μεγάλη πίεση που δέχονται οι βουλευτές των δύο κομμάτων λόγω του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», η κάλπη δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη δικομματική κυβέρνηση.

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο γενίκευσης των κοινωνικών αντιδράσεων από τον Σεπτέμβριο, αλλά και για την πορεία των δημοσιονομικών, τα οποία προοιωνίζονται έναν νέο, επώδυνο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας- τρόικας στις αρχές του φθινοπώρου και φυσικά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλο δεν καταγράφηκαν μείζονες διαφορές για τους χειρισμούς, τα σχεδιαγράμματα και τις κυβερνητικές δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό  ότι ο κ. Βενιζέλος δεν διατύπωσε ενστάσεις καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της κινητικότητας από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκη, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά για το κλίμα που επικρατείς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά και τις δημόσιες  διαφοροποιήσεις βουλευτών, όπως οι κ. Κακλαμάνης και Ταμήλος από το κυβερνών κόμμα και οι κ. Ντόλιος και Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Η άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιλογή των διαφορετικών άρθρων διευκολύνει την εκτόνωση των βουλευτών με επιμέρους διαφοροποιήσεις. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι πριν την εισαγωγή του στην Ολομέλεια θα αποσταλεί μήνυμα προς όλους  ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ορόσημο για το νέο κυβερνητικό σχήμα και η υπερψήφισή του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ενημερώθηκαν από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα για την πορεία των δημοσιονομικών,  στον απόηχο και της έκθεσης της τρόικας, η οποία εκφράζει αμφιβολίες ακόμη και για την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες- μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των εσόδων και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εσόδων.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου  επιχείρησε να ξορκίσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο καταβολής της δόσης, χαρακτηρίζοντας   θετική εξέλιξη την απόφαση του Eurogroup για την έστω τμηματική καταβολή των δόσεων, δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να αποσαφηνίσει αν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ωστόσο, η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίησή του από την 1η Αυγούστου.