Σε κλίμα έντασης άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρεικέλων», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Παρόντες στην συνεδρίαση είναι όλοι οι υπουργοί, θέματα της αρμοδιότητας των οποίων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-«σκούπα: ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος.

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε την σύντμηση του χρόνου συζήτησης του νομοσχεδίου μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει η εμπρόθεσμη εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Έτσι, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η επεξεργασία του ν/σ να ολοκληρωθεί στην επιτροπή την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 16 Ιουλίου, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «αυτές οι διαδικασίες εξευτελίζουν τη Βουλή και τα κόμματα, καταστρατηγούν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και επιβεβαιώνουν ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι ένα: δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρεικέλων». Μάλιστα σημείωσε ότι «εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις διαδικασίες οι οποίες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Έντονα αντέδρασε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε σε έτνονο ύφος: «Είναι δυνατόν να τα λέτε αυτά; Είναι παράνομες οι διαδικασίες της Βουλής; Σοβαρευτείτε επιτέλους. Είστε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι είναι αυτά που λέτε;». Ενώ στην επισήμανση του κ. Λαφαζάνη ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη με την πραξικοπηματική και παράνομη διαδικασία», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης παρενέβη ρωτώντας τον: «Μας απειλείτε; Έτσι αντιλαμβάνεστε τη Δημοκρατία;».

«Λυπάμαι γι’ αυτά που ακούω από την αντιπολίτευση, υπάρχει επαρκέστατος χρόνος», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας ότι «την ουσία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου την έχουμε ψηφίσει στις αρχές του έτους με τον 4110» και ότι τα θέματα «από το αίσχος των προσωρινών διαταγών μέχρι το πώς ο καθένας βλέπει το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τεράστιο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ» είναι γνωστά και συζητούνται χρόνια και τώρα «χρειαζόμαστε τόλμη και παρρησία».

Με την σύντμηση της διαδικασίας συζήτησης διαφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς, υπογραμμίζοντας ότι «πάλι μπαίνουν ασφυκτικά πλαίσια».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος διάβασε μία επιστολή που έφθασε στη Χρυσή Αυγή και περιέγραφε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία οικογένεια που της κόβουν το ρεύμα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αλ. Δερμεντζόπουλος του επεσήμανε ότι η επιστολή είναι άσχετη με το θέμα της σύντμησης της διαδικασίας. Είναι το μόνο σχετικό, είπε ο Βουλευτής και επέμεινε ότι οι άλλοι μίλησαν 15 λεπτά και έλεγαν «άρες μάρες κουκουνάρες».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη είπε ότι «θα συμφωνούσα και στη σύντμηση της διαδικασίας, αλλά να την κάνουμε ουσιαστική» και ζήτησε εμφατικά «να καταλάβουμε εδώ ότι η συζήτηση θα γίνει με ανοιχτά αυτιά».

«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την τυπική διαδικασία ψήφισης προαποφασισμένων μέτρων», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο ταξικός χαρακτήρας του συστήματος και τα όρια της αστικής δημοκρατίας».

TAGS