Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ένας αξιωματούχος του ΡΚΚ που χαρακτηρίζεται «γεράκι» από την Άγκυρα ανήλθε στην πολιτική ηγεσία των Κούρδων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα συνεχιστεί η ειρήνη που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Η αλλαγή στην ηγεσία του ΡΚΚ γίνεται σε μία στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο στενός συνεργάτης του Αχμέτ Νταβούτογλου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας ενώ ταυτόχρονα εισπράττουν και τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον καθώς διαπιστώθηκε ότι η Άγκυρα παίζει παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ΗΠΑ θίγοντας καίρια συμφέροντά της (συμφωνίες για τα πετρέλαια του Β. Ιράκ).

Συγκεκριμένα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν διόρισε τον Τζεμίλ Μπαγίκ επικεφαλής στο πολιτικό του σκέλους, όπως μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ αντικατέστησε τον Μουράτ Καραγιλά ο οποίος τηρούσε μετριοπαθή στάση.

Δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι Κούρδοι διατηρούν τη δύναμή τους ,παρά την παρούσα ειρήνευση και δεν έχουν παραδώσει τα όπλα τους. Απλά είχαν εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα τους μετά από την προτροπή του ιδρυτή του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 1999 και εκτίει ποινή ισοβίων στη βορειοδυτική Τουρκία.

Γνωρίζοντας ο Ταγίπ Ερντογάν ότι οι Κούρδοι παραμένουν πάντα μία ωρολογιακή βόμβα δεν είπε τυχαία ότι μόνο το 20% των περίπου 2.000 ενόπλων ανδρών και γυναικών του PKK έχουν εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε πως έχει συναίσθηση το πως έχει κατάσταση.

Μέσα στο γενικευμένο κλίμα εξέγερσης που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας του φαίνεται πως δίδεται η ευκαιρία στο ΡΚΚ να δράσει ή να πιέσει.

Σε μια ανακοίνωσή του πάντως το κουρδικό κόμμα ανανέωσε την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία "παρά την δυσμενή στάση της (ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής) κυβέρνησης". Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν το φθινόπωρο το ΡΚΚ θα απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση να ενισχύσει τα δικαιώματα της κουρδικής κοινότητας με μια σειρά μεταρρυθμίσεων.