Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο Μανώλης Γλέζος χάλασε τη φιέστα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γλέζος είναι πείσμων και οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να τον κατευνάσει τις τελευταίες μέρες πριν από το Συνέδριο δεν απέδωσαν. Στην Κουμουνδούρου είχε αρχίσει να κυκλοφορεί η σχετική φήμη από νωρίς το απόγευμα, στην πραγματικότητα όμως ήταν αναμενόμενο.

Από τη στιγμή που ο Γλέζος διαφωνούσε με την ουσία του Συνεδρίου, δηλαδή την ενοποίηση του κόμματος και τη  διάλυση των συνιστωσών δεν θα εμφανιζόταν.

Στους συσχετισμούς του συνεδρίου δεν αλλάζει αυτό τίποτε. Για την ψυχολογία πάντως, παίζει ρόλο. Η επιδεικτική απουσία Γλέζουν δίνει αέρα στα πανιά όσων αντιδρούν. Ο Τσίπρας, που μέσα από δικές του πράξεις και ομιλίες είχε αναβαθμίσει την συμβολική σημασία της συμμετοχής του Γλέζου στο εγχείρημα υπέστη μια ήττα.

Οι επόμενες μέρες θα είναι πιο αντιπαραθετικές και έντονες, από ότι το υποτονικό κλίμα του προσυνεδριακού διαλόγου αφήνει να εννοηθεί. Η Κουμουνδούρου έσπευσε χθες να περιορίσει τη ζημιά, διαρρέοντας ότι ο Γλέζος έλειπε για προσωπικούς λόγους. Δεν θέλει να δώσει την εντύπωση, ότι η κορυφαία πράξη του Τσίπρα τον τελευταίο χρόνο θα είναι ένα Συνέδριο εσωστρέφειας. Και ακόμα, δεν έχει χάσει την ελπίδα, ότι δεν θα καταλήξει να έχει τον Γλέζο απέναντι. 

Στην ανάγκη πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει και χωρίς τον Γλέζο, αυτό έλεγε χθες στο περιθώριο του Συνεδρίου κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Για την πλειοψηφία, η εξέλιξη αυτή ενεργοποίησε επιθετικά αντανακλαστικά, στις υπόλοιπες συνιστώσες που αντιδρούν καθώς δεν σκοπεύουν να τις πάνε με το γάντι. Η ηγετική ομάδα έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται, πως αν αφήσει τον καθένα να πάει το συνέδριο όπου θέλει, μόνον εκείνη έχει να χάσει.

Χαμένος από αυτήν την εξέλιξη μπορεί πάντως να βγει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που πήγε στο συνέδριο με ψαλιδισμένα τα φτερά. Η εσωκομματική ισχύς της «Αριστερής Πλατφόρμας» υποχώρησε δύο ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων.

Ο εκνευρισμός από τη στάση του Γλέζου μπορεί να κάνει την πλειοψηφία πιο νευρική, απέναντι σε οποιαδήποτε πράξη αμφισβήτησης και έτσι εκλαμβάνονται όσα αναμένεται να πει ο κ. Λαφαζάνης, κάνοντας κριτική στην πορεία της ηγεσίας.

Η μεγαλειώδης και ιστορική συνάθροιση κομμάτων, οργανώσεων και ομάδων της Αριστεράς, για την οποία μίλησε ο Τσίπρας, δεν θα είναι ανώδυνη, ούτε εύκολα διαχειρίσιμη.