«Τα Δημόσια ΙΕΚ θα παραμείνουν στο Υπουργείο Παιδείας και θα λειτουργήσουν ως περιφερειακές αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης» δήλωε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά.

Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «επειδή θέλουμε να θωρακίσουμε την τεχνολογική εκπαίδευση, μελετήσαμε τα συστήματα που υπάρχουν σε άλλα κράτη και γι αυτό τα ΔΙΕΚ θα παραμείνουν ως αποκεντρωμένες περιφερειακές υπηρεσίες, όσο το δυνατόν πιο αυτόνομες και αυτοτελείς και πάντα μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης».

Η ρύθμιση αυτή, έχει ενταχθεί ως άρθρο στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των  τόνισε πως «εμείς, ερχόμαστε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τα ΔΙΕΚ με κάλυψη κενών οργανικών θέσεων από τους εκπαιδευτικούς που θα τεθούν στην κινητικότητα και πλέον θα υπηρετούν μονίμως στα ΙΕΚ. Εμάς, μας ενδιαφέρει, επιτέλους, να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε τη δημόσια δωρεάν τεχνική εκπαίδευση σε νέες βάσεις».

Ο κ. Γκιουλέκας επίσης σημείωσε ότι εντός των προσεχών ημερών ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, για τον σχεδιασμό του νέου Γενικού και Τεχνικού Λυκείου, ενώ υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα που αποδίδει το υπουργείο Παιδείας στην ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης σημείωσε πως «χθες, μετά από πέντε χρόνια εκκρεμότητας σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ώστε τα άτομα τα οποία τελείωναν ένα κύκλο σπουδών μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Ένα προαπαιτούμενο που εκκρεμούσε για χρόνια» .