current views are: 1

11 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση13:06

Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ – Eπίθεση Κωνσταντοπούλου σε Καψή

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα και σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Δημοσίευση 13:06’
αρθρο-newpost

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα και σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα και σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή του συγκυβερνώντος κόμματος Γ. Ντόλιο να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τη διάταξη που αφορά την μεταβατική περίοδο, ενώ κατά τάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί οι εκ νέου διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, τόσο για την νομιμότητα και την διαφάνεια σε ότι αφορά και το μεταβατικό στάδιο αλλά και το νέο φορέα, αλλά και οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καψής, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι με τη στάση της αποδεικνύει ότι αδιαφορεί πλήρως για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας με την εκπομπή. Είναι αυτονόητο ότι η Δημόσια Τηλεόραση έχει εξ ορισμού άδεια. Έχουμε χάσει τη λογική μας εδώ πέρα. Αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένη η Αγία Παρασκευή, δεν μπορεί να βγάλει εκπομπή η ΕΔΤ και αναγκάζεται να πάει σε ιδιωτικό στούντιο. Οι συνδικαλιστές είναι αυτοί που παρεμποδίζουν. Έχουμε φτάσει να κλείνουμε το στόμα και να ανασάνουμε από τη μύτη. Έχουμε τείχος παντού. Κάναμε εξαντλητικές διαπραγματεύσεις. Τους μόνους που βλάπτουν οι συνδικαλιστές είναι την Δημόσια Τηλεόραση και τους εργαζομένους της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καψής.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις αρμοδιότητες του εποπτικού συμβουλίου, ο κ. Καψής απέρριψε τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενος και την τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ενώ σημείωσε: «Το Εποπτικό Συμβούλιο έπρεπε χθες να είναι έτοιμο. Έπρεπε άμεσα να γίνει. Στους επόμενους 4-5 μήνες θα ανασυγκροτήσουμε το σχέδιο και μετά θα δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν όλες οι κινήσεις».

Για το θέμα της Διαύγειας, που τέθηκε από βουλευτές σε ότι αφορά τις συμβάσεις με το ιδιωτικό στούντιο για την εκπομπή της ΕΔΤ, ο κ. Καψής ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει, καθώς υπόκειται στον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτώμενος σχετικά με το κανάλι της ΕΡΤ3, ο κ. Καψής δήλωσε βέβαιος ότι «στο στρατηγικό σχεδιασμό η περιφερειακή διάσταση της Δημόσιας Τηλεόρασης θα είναι πολύ ισχυρή και είναι μέσα στις υποχρεώσεις της».

Έντονα επικριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για προσπάθεια πριμοδότησης αρπακτικών κατά του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας περιουσίας.

«Πως τολμάτε να εμφανίζεστε στη Βουλή και να λέτε έχει τελειώσει το θέμα της ΕΡΤ; Έχουμε Δημοκρατία ή όχι; Δεν είναι πειρατής η κυβέρνηση. Να καταθέστε τις διοικητικές πράξεις με τις οποίες έχετε κλείσει την ΕΡΤ. Αυτή είναι κυβέρνηση νομιμότητας; Τίποτα δεν τελείωσε. Και αυτό που γίνεται τώρα δεν είναι δημοκρατική λειτουργία μιας κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντίδραση του υφυπουργού για την συμπεριφορά της, ανέφερε χαρακτηριστικά: Επειδή μιλήσατε απαξιωτικά, λέγοντας ότι δεν είμαστε σε φοιτητικά αμφιθέατρα να σας θυμίσω ότι το φοιτητικό κίνημα είναι αυτό που επιδίωξε και πέτυχε τις δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα μας. Πρέπει να δείχνετε μεγαλύτερο σεβασμό στους φοιτητές και στη νέα γενιά που καταστρέφετε με τις πολιτικές σας.

Επίσης, η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τις καταγγελίες της ότι συγκεκριμένη εταιρία, κατοχύρωσε την διεύθυνση του περιοδικού της ΕΡΤ «Ραδιοτηλεόραση», τρεις μέρες μετά από το διάγγελμα του κ. Κεδίκογλου.

Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να δοθούν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση, γιατί ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί στην Διαύγεια και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι συμφωνίες που έγιναν για την εκπομπή της ΕΔΤ.

«Να μετρήσετε πόσες φορές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνατε αναφορά το τελευταίο διάστημα στην Διαύγεια την οποία όταν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση την έφερε στη Βουλή το κόμμα σας την καταψήφισε», σχολίασε από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος.

«Δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση σε όσα έχουν γίνει στην δημόσια τηλεόραση με την ΠΝΠ. Για μας αυτή η εκπομπή σήματος είναι διακωμώδηση της απόφασης του ΣτΕ», επεσήμανε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Υποστήριξε επίσης ότι «είναι μεγαλύτερο πλέον το πολιτικό, νομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη συγκάλυψη της θεσμικής εκτροπής της 11ης Ιουνίου».

«Απορρίψατε την πρότασή μας το νέο σχήμα να είναι καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ. Με βάση την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορεί να την νομιμοποιήσει», δήλωσε ο κ. Αναγνωστάκης.

«Το πολιτικό σύστημα συντρίβεται ανάμεσα σε έναν εκβιασμό, όπως αυτόν που γίνεται τώρα με την ΕΡΤ, όταν επί 25 χρόνια δεν έχει αποκατασταθεί το θέμα των συχνοτήτων. Και αυτό αφορά τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Δημαράς.

«Πως είναι δυνατόν όταν ο κ. Στουρνάρας δημόσια δήλωσε ότι η μόνη νόμιμη συχνότητα είναι αυτή της ΕΡΤ, όταν ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Λασκαρίδης είπε ότι όλες οι συχνότητες λειτουργούν παράνομα και κάποιες με προσωρινή άδεια, φτάσαμε να κλείνει η μόνη νόμιμη συχνότητα και να λειτουργούν μόνο οι παράνομες;» πρόσθεσε ο κ. Δημαράς, ενώ υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς».

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη έδωσε έμφαση στις απολύσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκαν από το κάδρο οι άνθρωποι».

«Οι εργαζόμενοι είναι το ζητούμενο Αν δεν βασιστείτε στους ανθρώπους της ΕΡΤ με ποιους θα βγει να ανταγωνιστεί; Δεν μπορεί να πετάτε στον Καιάδα τους εργαζόμενους. Ακολουθείτε και θεσμοθετείτε συστήματα του 1950. Λυπάμαι γιατί μπορούσαν όλα να γίνουν με διάλογο και με την ΕΡΤ ανοικτή», κατέληξε η κ. Κανέλλη.

Εν τω μεταξύ την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου ότι «στηρίζουμε μια κυβέρνηση που ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε φθάσει σήμερα στη σημείο να παίρνουμε οριζόντια και εν πολλοίς αυθαίρετα μέτρα για τη δημόσια διοίκηση».

«Με «ιντριγκάρισε» αυτό που είπε ο κ. Ντόλιος για το θέμα των μεταρρυθμίσεων ότι όλες αυτές οι οριζόντιες παρεμβάσεις γίνονται γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις. Θα σας ζητάνε και τα ρέστα σε λίγο. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να λέει και τι παρέλαβε», αντέδρασε ο κ. Παυλόπουλος.

Αιχμές μεταξύ άλλων, για τη στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την στρατηγική της για την ψηφιακή τηλεόραση, άφησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

«Προσπαθείτε να πείσετε ότι δήθεν η κυβέρνηση σπάει αυγά και τα βάζει με τους βολεμένους . Αποφύγατε κ. Καψή, σαν τον διάβολο το λιβάνι να αναφερθείτε στο όραμα σας για το μέλλον της ψηφιακής αγοράς καθώς ένας ιδιότυπος ιδιωτικός φορέας είναι αυτός που θα το καθορίσει», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε από την πλευρά του ότι στις μεταβατικές διατάξεις δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλά ουσίας.


σχετικα αρθρα