Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται", αναφέρεται στο κείμενο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν αργά χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα.

"Σκέφτομαι τη Λιβύη, σκέφτομαι τι συνέβη στο Μπαχρέιν μέσα στο σαββατοκύριακο. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κάνουμε έκκληση για τερματισμό της βίας και έναρξη του διαλόγου", είπε στους δημοσιογράφους η Κάθριν Αστον. "Πραγματικά ανησυχώ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, συνεχίζουμε να κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό να τερματιστεί η βία", πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με το κύμα μεταναστών σε χώρες της ΕΕ και την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων.

Εκμεταλλευόμενος αυτές τις ανησυχίες, ο Καντάφι έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική μετανάστευση από την Αφρική αν σταματήσει να συνεργάζεται με το καθεστώς του. "Ακούμε απειλές, ακούμε ανθρώπους να λένε 'πρέπει να κάνεις αυτό, δεν πρέπει να κάνεις το άλλο'. Στο τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που πρέπει", σχολίασε η Αστον.

Χθες εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ, αναπτύχθηκε στην Ιταλία η αποστολή "Ερμής" της δύναμης της Frontex, που επιστρατεύθηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης. Όπως έγινε εξάλλου πρόσφατα γνωστό, σε διάβημα κάλεσαν στην Τρίπολη οι αρχές της Λιβύης τον πρέσβη της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ευρωπαϊκή ενθάρρυνση των διαδηλωτών.

"Αν συνεχίσετε, τότε θα διακόψουμε τη συνεργασία μας για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης» ήταν το τελεσίγραφο που επεδόθη στον Ούγγρο διπλωμάτη. Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογο τελεσίγραφο διεμηνύθη και στους άλλους Ευρωπαίους πρέσβεις που υπηρετούν στη χώρα, σε μια κορύφωση της έκφρασης δυσφορίας προς την δήλωση της κ. Άστον πως "πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης".

Η απειλή της Λιβύης "αγγίζει" ιδιαίτερα την Ιταλία, καθώς οι ακτές των δύο χωρών βρίσκονται περίπου αντικριστά και άρα, η Ιταλία έχει ανάγκη τη συνεργασία της Λιβύης για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με καραβιές προσφύγων. Παρά ταύτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε με τον φίλο του ηγέτη της Λιβύης για να συζητήσουν το θέμα, απάντησε ότι δεν θέλει «να τον ενοχλήσει» - δεν μου επιτρέπω να τον ενοχλήσω γιατί στη χώρα του υπάρχουν εξελίξεις» "ανέφερε.