Προπομπό συνολικότερων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με την κυβέρνηση να υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματιών στον χώρο του εμπορίου και του τουρισμού.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και στη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων που δεν θα μπορούν να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες την ημέρα.

Παράλληλα αναφέρει ότι είναι «στάχτη στα μάτια» ακόμα και αυτοί οι προβλεπόμενοι περιορισμοί (καταστήματα έως 250 τ.μ., shop in shop κ.α.)  και εκτιμά ότι θα αρθούν πολύ γρήγορα, σηματοδοτώντας τον ακόμα μεγαλύτερο εκτοπισμό των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, προς όφελος των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτό τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιο τους στην αγορά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι μεγάλο ψέμα πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι όποιες θέσεις δημιουργηθούν, συνεχίζει, θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν, καθώς θα βάλουν λουκέτο τα καταστήματα που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο ενώ θα καλυφθούν και με την εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.

Τέλος το ΚΚΕ χαρακτηρίζει προκλητικούς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά, σε μια περίοδο «που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης».

TAGS