«Υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν αποχωρήσεις από τη δεξαμενή της κινητικότητας», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην αρμόδια Eπιτροπή της Βουλής , όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο. 

Όπως τόνισε, υπάρχει ένα σημαντικό κριτήριο, το οποίο είναι ο τρόπος που έγιναν οι προσλήψεις των υπάλληλων, με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα. Αν πρέπει να υπάρχει ενα κριτήριο αυτό είναι ενα δίκαιο κριτήριο, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Αν το ελληνικό κράτος είχε προχωρήσει εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, επανίδρυση και όσα άλλα εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς, δεν θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε 1,5 εκ. ανέργους και συντάξεις πείνας» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα δεν χρεοκόπησε λόγω των τραπεζών της, αλλά επειδή δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σπάταλο πελατειακό κράτος που συγκροτήθηκε έτσι από τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο» συμπλήρωσε.
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθαυτό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε πως περιλαμβάνει όντως «οριζόντια μέτρα», λόγω της πρότερης αβελτηρίας στην κατάρτιση των οργανογραμμάτων του Δημοσίου και στην έξωση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις

«Παρουσιάσαμε υπό την πίεση του χρόνου ένα σχέδιο που όντως έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί η δουλειά που έπρεπε να γίνει δεν είχε γίνει, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τους πλεονάζοντες υπαλλήλους εκεί που υπήρχε έλλειμμα. Για να μην πάμε σε άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, η διαδικασία κατάρτισης των οργανογραμμάτων θέσεων, θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.